Till innehåll på sidan

Påtvingat deltagande för svenska grundskoleelever i sammankomster för opinionsbildning

Skriftlig fråga 2019/20:69 av Mikael Strandman (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-27
Överlämnad
2019-09-30
Anmäld
2019-10-01
Svarsdatum
2019-10-09
Sista svarsdatum
2019-10-09
Besvarad
2019-10-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Regeringsformens 2 kap. 2 § stadgar följande:

Ingen får av det allmänna tvingas att ge till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende. Inte heller får någon av det allmänna tvingas att delta i sammankomst för opinionsbildning eller i demonstration eller annan meningsyttring eller att tillhöra politisk sammanslutning, trossamfund eller annan sammanslutning för åskådning som avses i första meningen. Lag (2010:1408).

Runt om i Sverige arrangeras det nu stödmanifestationer till den av Greta Thunberg initierade Fridays for future. På flera grundskolor i landet är lärare och rektorer mycket delaktiga i dessa. På vissa ställen har det gått så långt att manifestationerna sker under lektionstid och är närvaropliktiga.

Då vi i Sverige har skolplikt innebär detta att en elev som inte vill delta i opinionsbildningen beläggs med ogiltig frånvaro, vilket kan drabba eleven inför vidare studier och försämra dennes möjligheter att komma in på högre läroverk.

Enligt ovanstående tvingas alltså skolpliktiga elever att delta i opinionsbildning, vilket är ett brott mot 2 kap. 2 § regeringsformen.

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström är:

 

Hur ämnar ministern hantera detta?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:69 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2019/03183/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:69 av Mikael Strandman (SD)
Påtvingat deltagande för svenska grundskoleelever i sammankomster för opinionsbildning

Mikael Strandman har frågat mig hur jag ämnar hantera påtvingat deltagande för svenska grundskoleelever i sammankomster för opinionsbildning.

Tusentals barn och ungdomar runt om i världen engagerar sig just nu i det som är mänsklighetens stora ödesfråga, nämligen klimatet. Klimatet är en av regeringens prioriterade frågor. Det är viktigt att vi politiker tar de beslut som krävs för att ställa om samhället och minska klimatpåverkan.

Skolplikten är en av hörnstenarna i det svenska utbildningssystemet och motsvaras av en grundlagsskyddad rätt till utbildning för eleven. Barn åtnjuter även övriga grundlagsskyddade fri- och rättigheter, liksom de fri- och rättigheter som anges i FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen). Barn har således bl.a. rätt att fritt uttrycka sina tankar, åsikter och känslor samt anordna och delta i sammankomster för opinionsbildning eller demonstrationer. Var och en har också en grundlagsskyddad rätt gentemot det allmänna att slippa ge till känna sin åskådning i politiska och andra sådana frågor. Inte heller får man av det allmänna tvingas att delta i sammankomst för opinionsbildning eller demonstration. Elevers deltagande i demonstrationer och liknande sammankomster måste därför bygga på att de själva kan välja om de ska delta eller inte.

Skolor och skolans personal ska vidare beakta objektivitetsprincipen i regeringsformen som innebär bl.a. en skyldighet att iaktta saklighet och opartiskhet i sin verksamhet.

Stockholm den 9 oktober 2019

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.