Påverkansarbete inom EU

Skriftlig fråga 2016/17:407 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-30
Överlämnad
2016-12-01
Anmäld
2016-12-02
Svarsdatum
2016-12-07
Sista svarsdatum
2016-12-07
Besvarad
2016-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har backat från sitt tidigare beslut och sänkt den energiskatt på solel som regeringen själv införde. När regeringen införde skatten hävdades att detta var för att möta krav från EU-kommissionen. För att helt ta bort skatten på solel ska regeringen nu inleda ett påverkansarbete inom EU i syfte att ändra regelverk och system.

Nyligen kom en utredning om att införa en finansskatt. Även denna skatt har motiverats av att den införs för att finanssektorn har en skattemässig fördel genom att moms inte läggs på dessa tjänster. Detta beror på EU:s momsdirektiv. Efter att ett flertal länder har valt att lägga skatt på finanssektorn skulle man i stället kunna se över momsdirektivet. Men det kräver ett påverkansarbete inom EU.

Momsen på digitala böcker är 25 procent, medan alla andra bokformat har 6 procents moms i Sverige. Även här är det EU-lagstiftningen som styr vilka varor och tjänster som medlemsländerna får ha reducerad moms på. Det faktum att digitala böcker har 19 procentenheter högre moms än alla andra bokformat påverkar förstås konsumentpriset och bidrar till att försvåra för det digitala formatet att få fäste på den svenska bokmarknaden. För att sänka momsen på e-böcker krävs ett påverkansarbete inom EU.

Det ovan nämnda är några exempel bland flera där EU:s regelverk styr vårt skattesystem. Vi behöver skapa ett företagsklimat där jobb och företag kan växa. Regeringen har sagt att den vill att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Om regeringen menar allvar med detta måste det bli mindre regelkrångel och minskade kostnader för alla viktiga företag och jobbskapare i landet. Det svenska skattesystemet behöver förändras på flera områden för att fler företag ska kunna växa och skapa fler jobb.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

I vilka skattefrågor bedriver finansministern och regeringen, eller planerar finansministern och regeringen att bedriva, ett påverkansarbete för att EU:s regelverk ska tillåta det svenska skattesystemet att förändras?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:407 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2016/04322/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:407 av Jörgen Warborn (M) Påverkansarbetet inom EU

Jörgen Warborn har frågat mig i vilka skattefrågor regeringen bedriver, eller planerar att bedriva, ett påverkansarbete för att EU:s regelverk ska tillåta det svenska skattesystemet att förändras.

Regeringen värnar EU-samarbetet och ser många möjligheter med gemensamma regelverk men naturligtvis också utmaningar. Inom ramen för EU-samarbetet driver regeringen aktivt de svenska ståndpunkter som förankrats med riksdagen. EU:s regelverk har givetvis en central betydelse för hur skatter kan utformas i medlemsstaterna. Regeringen är därför angelägen, både i det långsiktiga påverkansarbetet och vid förhandlingar i rådet, att påverka EU:s regelverk så att det inte förhindrar eller försvårar arbetet med att förändra de svenska skattereglerna. Ett exempel på ett prioriterat påverkansarbete är arbetet för att EU:s regelverk och system ska underlätta klimatomställningen i ljuset av klimatavtalet från Paris.

En viktig del i påverkansarbetet är att underlätta för företagen genom att förenkla EU:s regelverk. Regeringen värnar också om att skattereglerna ska vara så förutsägbara som möjligt och att företagen ska kunna konkurrera på lika villkor på den inre marknaden.

Stockholm den 7 december 2016

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.