Påvliga rådet för hälsovårdspastoral

Skriftlig fråga 2007/08:1635 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-09
Anmäld
2008-09-11
Svar anmält
2008-09-17
Besvarad
2008-09-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 september

Fråga

2007/08:1635 Påvliga rådet för hälsovårdspastoral

av Carina Hägg (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Socialminister Göran Hägglund har inte sett problemet i att abortmotståndare ges makt över vården och har även aviserat förstärkt lagstiftning för att garantera rätten till abort i Sverige. Att regeringen driver på för etniska och religiösa vårdcentraler är djupt oroväckande. Flickor i patriarkala miljöer och som lever i hedersförtryck kommer att begränsas ytterligare. Personer som förespråkar sharialagar får bedriva vård utan att regeringen invänder. Inte heller dokument från Heliga Stolen, Etiska riktlinjer för sjukvårdspersonal från Påvliga rådet för hälsovårdspastoral, har aviserats av regeringens partier. Där kan vi läsa att om den som arbetar inom vården står inför en lagstiftning som är för abort måste han vägra artigt men bestämt. Vidare: Man kan aldrig lyda en lag som i sig är omoralisk och det är fallet med en lag som i princip medger att abort är lagenlig. Därför måste läkare, barnmorskor och sjuksköterskor vägra av samvetsskäl. Det skrivs vidare att abort är ett avskyvärt brott. Dokumentet beskriver ingående hur man förhåller sig till olika delar av vården och vad som förväntas av vårdpersonal. Nu kommer Påvliga rådet för hälsovårdspastoral att kunna styra även vård och omsorg i Sverige. Riksdagens beslut om flickors och kvinnors rättigheter kringgås genom Vårdval Stockholm.

Min fråga till socialminister Göran Hägglund är:

Vilka lagstiftningsåtgärder avser ministern att vidta för att den politik som kommer till uttryck i Etiska riktlinjer för sjukvårdspersonal från Påvliga rådet för hälsovårdspastoral inte ska kunna styra bemötande, vård och omsorg i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1635 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 17 september

Svar på fråga

2007/08:1635 Påvliga rådet för hälsovårdspastoral

Socialminister Göran Hägglund

Carina Hägg har frågat mig vilka lagstiftningsåtgärder jag avser att vidta för att den politik som kommer till uttryck i Etiska riktlinjer för sjukvårdspersonal Påvliga rådet för hälsovårdspastoral inte ska kunna styra bemötande, vård och omsorg i Sverige.

Jag har i svaret till Carina Hägg den 4 september pekat på det positiva i att patienter kan få möjlighet att möta vårdpersonal som har kunskaper i språk och kännedom om deras kultur och religion och att detta kan bidra till att förbättra den service som erbjuds patienterna.

Vårdval syftar till valmöjlighet och valfrihet och det är självklart viktigt att så även sker i realiteten. Jag vill därför återigen slå fast att all hälso- och sjukvård som bedrivs i Sverige, oavsett utförare, ska bedrivas i enlighet med de författningar och myndighetsföreskrifter som gäller för hälso- och sjukvårdsverksamheter. Det innebär att all vård ska bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård i hälso- och sjukvårdslagen. I detta ligger bland annat att vården ska bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet och så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. All hälso- och sjukvårdspersonal, oavsett etnisk eller religiös bakgrund, har att iaktta de bestämmelser som finns om yrkesutövning i lagar och andra författningar. De står dessutom under Socialstyrelsens tillsyn som omfattar alla mottagningar och sjukvårdande verksamheter.

Det är också så att det redan i dag finns många inom hälso- och sjukvården som har olika politiska, religiösa eller andra övertygelser, och som på ett professionellt sätt verkar inom det regelverk som styr vårdens verksamheter.

Det är naturligtvis inte acceptabelt om vissa mottagningar tror sig kunna stå över riksdagens beslut eller den lagstiftning som finns i övrigt. Jag anser dock att vårt befintliga hälso- och sjukvårdssystem tillsammans med de initiativ som jag redan tagit för att stärka patienters rättigheter, står väl rustat för att hantera eventuella problem. Mot den bakgrunden har jag inte för avsikt att vidta några åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.