Till innehåll på sidan

pedagogiska kommunala bolag som huvudmän för grundskolan

Skriftlig fråga 2004/05:505 av Beiming, Cinnika (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-03
Anmäld
2004-12-03
Besvarad
2004-12-08
Svar anmält
2004-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 december

Fråga 2004/05:505

av Cinnika Beiming (s) till statsrådet Ibrahim Baylan om pedagogiska kommunala bolag som huvudmän för grundskolan

Det populära vetenskapscentret Tom Tits i Södertälje är ett kommunalt helägt bolag och först och främst ett pedagogiskt projekt. Syftet är att öka intresset för och kunskapen om naturvetenskap och teknik, vilket i hög grad sammanfaller med samhällets gemensamma intresse av att öka barns nyfikenhet för dessa frågor. Tom Tits Experiment har i år öppnat en förskola där barnens experimentlust och upptäckarglädje sätts i centrum. De har också intresse av att starta friskola med samma inriktning som på förskolan med naturvetenskap och teknik.

Skolverket har dock avslagit den inlämnade ansökan med hänvisning till att Tom Tits experiment är ett kommunalt helägt bolag. Beslutet motiveras av att lagen inte medger att man bolagiserar grundskolor. Problemet är således att huvudmannen är ett kommunalt bolag. Skolverket medger dock att lagstiftningen i det nämnda fallet inte är helt tydligt. Lagstiftningen gör skillnad och behandlar kommunala, statliga och privata bolag olika. Detta oavsett den pedagogiska profilen och inriktningen. Detta är enligt min uppfattning inte rimligt. Jag anser att det inom lagens ram borde finnas utrymme för ett pedagogiskt kommunalt bolag att få starta fristående skolor. Det föreligger inget konkurrensförhållande utan kompletterar och skapar den mångfald som efterfrågas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan om han avser att förtydliga lagstiftningen om pedagogiska kommunala bolags möjlighet att starta fristående grundskola.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:505 besvarad av

den 8 december

Svar på fråga 2004/05:505 om pedagogiska kommunala bolag som huvudmän för grundskolan

Statsrådet Ibrahim Baylan

Cinnika Beiming har frågat om jag avser att förtydliga lagstiftningen om kommunala bolags möjlighet att starta en fristående skola.

Som bekant är jag förhindrad att uttala mig i det enskilda ärendet. Enligt kommunallagen (1991:900) får inte en kommunal angelägenhet för vars handhavande särskild ordning föreskrivit överlåtas på ett kommunalt bolag. Enligt skollagen (1985:1100) är kommunerna huvudmän för grundskolan. Vid sidan av de skolformer som anordnas av det allmänna finns skolor som anordnas av enskilda fysiska eller juridiska personer @ fristående skolor.

I likhet med flera fristående skolor finns det många kommunala skolor som arbetar enligt särskilda pedagogiska inriktningar, till exempel Montessori- eller Waldorfinspirerad pedagogik. Grundskolans läroplan och kursplaner innebär inget hinder för en kommunal skola att profilera sig genom att använda en speciell pedagogik.

Redan dagens lagstiftning ger en kommunal skola möjlighet att ha ett väl utvecklat samarbete med arbetslivet och närsamhället i övrigt. Jag är i grunden positiv till en sådan samverkan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.