Pendlingssituationen i Uppsala

Skriftlig fråga 2017/18:861 av Agneta Gille (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-27
Överlämnad
2018-02-27
Anmäld
2018-02-28
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Uppsalaregionen har en av Sveriges starkaste arbetsmarknader och kraftigaste befolkningstillväxt. Nya bostäder, nya jobb, företagsetableringar och expansion i regionen ökar skatteintäkterna. Ett ytterligare styrkebesked för vår region är beskedet att fyrspåret mellan Uppsala och Stockholm ska byggas. Det är en positiv utveckling, men det finns även hinder.

Uppsalaregionen har den senaste tiden haft stora problem med pendlingen på sträckan mellan Uppsala och Stockholm. Som en pendlingsberoende region är problemen med pendlingen mycket kännbara.

De stora problemen aktualiserades i och med att SJ minskade sin kapacitet på sträckan i höstas, och därefter har problem som överfulla och inställda tåg samt förseningar kommit att bli vardag för arbetspendlarna. Efter påtryckningar har SJ lyssnat och dragit tillbaka sin minskning men fortfarande är det ståplats för den som kommer sent till tåget.

Problemen är långt ifrån borta. Trafikverket har bekymmer med underhåll och upprepade signalfel.

Strul med järnvägen som orsakas av trasiga tåg, människor på spåren och andra fel är fortfarande en nagel i ögat för många arbetspendlare som försöker få vardagen att gå ihop.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder ser statsrådet som nödvändiga för att förbättra situationen för pendlarna på sträckan mellan Uppsala och Stockholm? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:861 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2018/01373/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:861 av Agneta Gille (S)
Pendlingssituationen i Uppsala

Agneta Gille har frågat mig vilka åtgärder som jag anser nödvändiga för att förbättra situationen för pendlarna på sträckan mellan Uppsala och Stockholm.

Regeringen har höga ambitioner när det gäller den svenska järnvägen. En väl fungerande tågtrafik är viktigt för att uppnå flera av regeringens mål om hög sysselsättning, grundläggande tillgänglighet, en ökad andel kvalificerad industriproduktion samt minskad klimat- och miljöpåverkan.

När den här regeringen tillträdde var situationen sådan att vi länge underinvesterat i det som bygger Sverige starkt för framtiden. Den här regeringen har därför konsekvent satt ansvarsfulla investeringar i samhällsbygget före orättvisa skattesänkningar. Jag vet att det finns många viktiga och angelägna åtgärder att genomföra runt om i landet och det är också därför regeringen satsar över 100 miljarder kronor mer än den förra regeringen i den nya nationella plan som vi ska fatta beslut om under våren. Regeringen har genomfört kraftiga förstärkningar och ökat det årliga anslaget till järnvägsunderhåll med 1,34 miljarder kronor per år under perioden 2016–2018. I den kommande nationella planen för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 kommer anslaget till järnvägsunderhåll att ökas med hela 47 procent jämfört med nuvarande plan. Det kommer ge goda förutsättningar för att rusta upp järnvägen och ta tag i de problem som finns.

Det är inte enbart underhållsåtgärder som är viktiga för att förbättra järnvägens funktion. Trafikverket arbetar även med åtgärder för att minska otillåtet spårspring. Det sker bland annat genom stängsling och att kameror monteras upp på utsatta sträckor. Trafikinformation är ett annat område som är under utveckling. Trafikverket bedriver utvecklingsprojekt om information vid trafikstörningar. Syftet är att ge tydligare information och mer tillförlitliga prognoser till resenärer och tågoperatörer. Målsättningen är att vid en störning, som orsakas av någon av ett antal utvalda typer av händelser, så ska det i ett tidigare skede kunna lämnas en prognos för när trafiken kan återupptas. Det är också viktigt att tågoperatörer tar sitt ansvar och säkerställer att tågen håller en hög standard och att de kan användas som avsett. Det minskar risken för inställda avgångar och tåghaverier på banorna.

Det är nu viktigt att alla aktörer tar sitt individuella ansvar såväl som att samverka med varandra och i en gemensam kraftsamling ta tag i problemen. Det är min övertygelse att det då kommer att vara möjligt att uppnå goda resultat till gagn för alla tågresenärer.

Stockholm den 7 mars 2018

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.