Pensionsfusk

Skriftlig fråga 2020/21:3183 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-10
Överlämnad
2021-06-10
Anmäld
2021-06-11
Svarsdatum
2021-06-23
Sista svarsdatum
2021-06-23
Besvarad
2021-06-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Stickprovsundersökningar som Pensionsmyndigheten nyligen börjat göra visar att så många som varannan invandrare felaktigt och genom fusk kan ha fått dubbla pensioner utbetalda. Många som invandrat till Sverige i arbetsför ålder har rätt till pension från sitt gamla hemland. I det fallet har man antingen inte rätt till allmän pension i Sverige över huvud taget eller endast med överskjutande belopp. Många invandrare som ansökt om svensk allmän pension har dock valt att undanhålla för de svenska myndigheterna att man får pension från ursprungslandet. Pensionsmyndigheten har inte kontrollerat sakförhållandena utan litat på att de uppgifter man fått i ansökningarna är riktiga.

Först nu har, enligt Samnytt, myndigheten börjat göra begränsade stickprovskontroller. Det visar sig då att så många som varannan av de invandrare som kontrollerats inte berättat att man får pension från det tidigare hemlandet. Av de 316 personer som hittills kontrollerats har fusk med dubbla pensioner uppdagats hos 167. Det handlar om personer som invandrat till Sverige från Bosnien och Hercegovina i samband med Balkankrigen på 1990-talet. Bara i denna stickprovsgrupp handlar det om 4,4 miljoner som felaktigt tagits ut ur det svenska pensionssystemet och nu krävs tillbaka. I samma grupp har utbetalningar av ytterligare flera tiotals miljoner kronor stoppats som annars felaktigt skulle ha betalats ut.

Samnytt har talat med Pensionsmyndighetens pressansvarige, Johan Andersson, som uppger att det inte bara handlar om misstag utan också om medvetet fusk och att ett antal ärenden har överlämnats till polis och åklagare. Andersson medger till Samnytt att 50 procent är en hög siffra för hur många som felaktigt fått pension i Sverige men menar att det inte går att dra några säkra slutsatser om att felen och fusket är så utbrett generellt. Detta bland annat därför att det varierar stort mellan ursprungsländer huruvida det finns något fungerande pensionssystem som en invandrad person kan få pengar ifrån.

Att Pensionsmyndigheten inte regelmässigt kontrollerar alla som ansöker om svensk pension beror enligt Andersson dels på bristande resurser, dels på att det ofta inte gått att upprätta något samarbete med myndigheterna i de länder som många invandrare kommer ifrån.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:​

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av det som nu uppdagats, och är statsrådet beredd att skjuta till mer resurser till Pensionsmyndigheten för att de ska kunna utföra bättre kontroller?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3183 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

S2021/ 04987 Socialdepartementet Socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3183 av Björn Söder (SD)
Pensionsfusk

Björn Söder har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av uppgifterna om felaktigt utbetald pension och om jag är beredd att skjuta till mer resurser till Pensionsmyndigheten för att de ska kunna utföra bättre kontroller?

Jag har sagt det förut och jag säger det igen; alla former av bidragsbrott mot välfärdssystemen är oacceptabla. Inte en krona ska gå till någon som inte har rätt till det.

Regeringen har tidigare beslutat om en rad åtgärder för att minska fel och fusk från välfärdssystemen. I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen ett övergripande mål om att andelen felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen ska minska och ett rejält resurstillskott anslås för berörda myndigheter

För att socialförsäkringssystemet ska uppfattas som trovärdigt krävs att ersättningar som betalas ut kommer rätt person till del. För att värna legitimiteten i välfärdssystemen behöver förutsättningarna för att effektivt kunna motverka felaktiga utbetalningar och bidragsbrott förstärkas. I statens budget för 2021 tillfördes Pensionsmyndigheten kompletterande resurser för att intensifiera arbetet inom detta område.

Regeringens satsning för att minska fel och fusk från välfärdssystemen syns explicit i regeringens styrning av Pensionsmyndigheten. I regleringsbrevet tydliggörs regeringens ambitioner genom att det för 2021 infördes ett mål om att motverka felaktiga utbetalningar, med tillhörande återrapporteringskrav, i syfte att motverka bidragsbrott. Pensionsmyndigheten har inte bara fått ett mål för detta arbete utan har även tillförts 12 miljoner kronor från statens budget och om man räknar in den avgiftsfinansierade delen av verksamheten så uppgår tillskottet till totalt 30 miljoner kronor för detta ändamål.

Vidare har ett särskilt uppdrag givits Pensionsmyndigheten i regleringsbrevet för 2021. Pensionsmyndigheten har fått i uppdrag att genomföra riskanalyser med avseende på felaktiga utbetalningar. Pensionsmyndigheten ska tillsammans med Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Försäkringskassan, Centrala studiestödsnämnden, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, arbetslöshetskassorna, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Ekonomistyrningsverket genomföra riskanalyser med avseende på felaktiga utbetalningar. En utgångspunkt för arbetet ska vara de riskanalyser som genomfördes av Delegationen för korrekta utbetalning från välfärdssystemen (SOU 2019:59). Detta uppdrag ska rapporteras till regeringen senast den 30 september 2021.

Regeringen och jag är fast besluten att motverka alla former av bidragsbrott.

Stockholm den 23 juni 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.