permetrin i Sverige

Skriftlig fråga 2001/02:1099 av Nisser, Per-Samuel (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-23
Besvarad
2002-05-02
Anmäld
2002-05-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 april

Fråga 2001/02:1099

av Per-Samuel Nisser (m) till statsrådet Ulrica Messing om permetrinanvändning i Sverige

För att skydda tallplantor mot snytbaggeangrepp används substansen permetrin i flera preparat. Denna substans får användas t.o.m. år 2003. Därefter är det enligt EU förbjudet.

Det är stor oro i näringen för vad detta förbud kommer att medföra. Det pågår i dag forskning på alternativ och försök görs med bl.a. mekanisk bekämpning. Tyvärr finns det ännu inte några bra alternativ för att skydda plantorna mot snytbaggeangrepp när behandlingen med permetrin upphör. Skadorna på plantor kan bli uppemot 80 %, vilket kommer medföra stora förluster för skogsägarna och i förlängningen för hela skogsnäringen. Skadorna syns inte de första åren men märks tydligt efter några år. Skogen och dess produkter står för den största nettoexporten i Sverige, drygt 80 miljarder kronor. Nära 100 000 personer är sysselsatta i branschen.

Jag har i en tidigare fråga till statsrådet fått svaret att regeringen avser komma med förslag till eventuella åtgärder när man ska redovisa den utvärdering av försök som är gjorda på området. Dessa förslag har ännu inte kommit och tiden går snabbt, snart är 2003 här.

Regeringen bör begära förlängt undantag hos EU för permetrinanvändning i Sverige. Detta bör ske fram tills vi fått effektiva alternativ. I andra länder, t.ex. Finland, är motsvarande substanser inte förbjudna från nästa år.

Ämnar statsrådet ta initiativ till att begära förlängt undantag hos EU för permetrinanvändning i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1099 besvarad av

den 2 maj

Svar på fråga 2001/02:1099 om permetrinanvändning i Sverige

Statsrådet Ulrica Messing

Per-Samuel Nisser har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att begära förlängt undantag hos EU för permetrinanvändning.

Bakgrunden till frågan är de stora skador på återväxten som snytbaggen orsakar och att det vanligaste bekämpningsmedlet, permetrin, inte får användas efter 2003. Forskning för att hitta lösningar till problemen med snytbaggars angrepp på skogsplantor har bedrivits under lång tid med sikte på att hitta en ersättning till permetrin. Forskningsresultat visar också att man genom att t.ex. kombinera mekaniska plantskydd med olika skötselåtgärder kan minska skaderisken. I detta sammanhang är bl.a. information och rådgivning till skogsägarna viktig.

För bekämpningsmedel gäller att preparat antingen kan vara listade av EU eller att medlemsstaterna själva bestämmer villkoren för preparaten. Finns preparaten med på EU:s lista gäller som huvudregel att ett preparat som är godkänt i en medlemsstat också ska godkännas i andra medlemsstater. Permetrin finns inte med på EU:s lista. Det är vidare de företag som marknadsför ett bekämpningsmedel som ansöker om godkännande för det berörda medlet och dess användningsområde. Prövning sker av Kemikalieinspektionen. Kemikalieinspektionens beslut kan överklagas till regeringen. Vad jag vet finns emellertid inga ansökningar om förlängt godkännande för permetrin.

Jag delar naturligtvis Per-Samuel Nissers oro för föryngringsresultaten. Inte minst mot bakgrund av att man i Skogsstyrelsens utvärdering av skogspolitiken konstaterar att föryngringsresultaten har försämrats jämfört med föregående återväxtinventering. Det är därför angeläget att vi fortsätter att följa upp föryngringsresultatet, och om nödvändigt vidtar åtgärder för att komma till rätta med de problem som kan uppstå.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.