personal i äldreomsorgen

Skriftlig fråga 2002/03:926 av Berglund-Nilsson, Mona (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-14
Anmäld
2003-05-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-05-27
Svar anmält
2003-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 maj

Fråga 2002/03:926

av Mona Berglund Nilsson (s) till socialminister Lars Engqvist om personal i äldreomsorgen

Det blir allt svårare att rekrytera personal till äldrevården. Nästan åtta av tio kommuner betecknar läget som mycket svårt, och problemen förstärks av den ökande sjukfrånvaron. Bristen på personal får negativa återverkningar på vårdkvaliteten.

Ytterligare åtgärder krävs därför för att skapa bättre förutsättningar för att kunna rekrytera personal till äldrevården.

Min fråga till ministern är vad han avser att göra för att säkerställa att det i framtiden finns tillräckligt med personal inom äldrevården.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:926 besvarad av

den 27 maj

Svar på fråga 2002/03:926 om personal i äldreomsorgen

Socialminister Lars Engqvist

Mona Berglund-Nilsson har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa att det i framtiden finns tillräckligt med personal inom äldrevården.

I de flesta kommuner finns i dag ett stort behov av att rekrytera personal inom äldreomsorgen. Det handlar bland annat om sjuksköterskor, rehabiliteringspersonal och personal i arbetsledande befattning. Kommunerna har @ av flera olika skäl @ haft svårt att tillgodose detta behov. En förklaring är att dom inte alltid har lyckats skapa tillräckligt attraktiva arbetsvillkor för anställda inom äldreomsorgen. Andra förklaringar är brister i arbetsorganisation och arbetsmiljö samt svårigheter för personal att få tillgång till kompetensutveckling. För att kunna rekrytera ny personal krävs också resurser. Många kommuner befinner sig i en ansträngd ekonomisk situation och har av det skälet haft svårt att nyanställa personal. Uppgifter visar dock att antalet anställda i vård och omsorg nu långsamt börjar öka igen.

Under senare år har regering och riksdag tagit flera initiativ för att skapa bättre förutsättningar för kompetensförsörjningen inom kommunernas vård och omsorg. Satsningar har skett främst inom utbildningsområdet där staten har ett ansvar bland annat för dimensioneringen av vissa högre utbildningar. Staten har också bidragit med ekonomiska resurser. Sedan år 1997 har kommunsektorn tillförts cirka 25 miljarder kronor i utökade statsbidrag för bland annat vård- och omsorgsändamål.

Regeringen uppdrog förra sommaren åt tio statliga myndigheter med Socialstyrelsen i en samordnande roll att utarbeta en gemensam plan för kompetensförsörjning av personal inom kommunernas vård och omsorg om äldre och funktionshindrade personer. Planen ska redovisas senast den 31 maj år 2004.

Jag vill också nämna att kompetensförsörjningen inom kommunernas vård och omsorg om äldre personer utgör en nyckelfråga i den redovisning av äldrepolitiken för den innevarande mandatperioden som jag redovisade för riksdagen tidigare i vår.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.