personer med främlingspass

Skriftlig fråga 1998/99:345 av Valeria, Rossana (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-02-10
Anmäld
1999-02-16
Besvarad
1999-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:345 av Rossana Valeria (v) till statsrådet Pierre Schori om personer med främlingspass

den 10 februari

Frågan om att personer med främlingspass inte beviljats visum till Frankrike har tidigare varit på statsrådets bord. Jag vill härmed aktualisera frågan genom att ta upp ett färskt fall. En familj från Iran, som vill vara anonym på grund av rädsla för förföljelse, beviljas inte visum i Frankrike beroende på att de har främlingspass. Dottern i familjen vill studera i Frankrike, men nekas alltså detta.

Min partikollega Bengt Hurtig tog upp denna fråga och i svaret skrev statsrådet att det vid den tiden bereddes en samnordisk framställning till just Frankrike för att klargöra de regler som gäller för våra utfärdade främlingspass. Statsrådet pekade på att detta hade sin grund i missförstånd om gällande svenska och nordiska regler.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Vilka åtgärder är regeringen beredd att vidta för att förmå Frankrike att godta de svenska främlingspassen?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:345 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:345 om personer med främlingspass
    Statsrådet Pierre Schori

den 19 februari

 

Rossana Valeria har frågat vilka åtgärder som regeringen skulle vara beredd att vidta för att förmå Frankrike att godta de svenska främlingspassen.

Dessbättre kan jag meddela, att det nu föreligger officiell information från franska myndigheter om att svenska främlingspass godkänns som resedokument. Skälet för godkännandet - vilket vi också själva framfört i olika sammanhang - är att Sverige och Frankrike sedan 1991 har ett avtal om inbördes återtagande av tredjelandsmedborgare. Det finns alltså inget skäl för Frankrike att underkänna ett svenskt främlingspass som resedokument, eftersom innehavaren av främlingspasset garanteras kunna återvända till Sverige. Denna samsyn mellan Frankrike och Sverige finns dokumenterad genom Schengensamarbetet, där Frankrike nu listar svenska främlingspass som godkända på de grunder jag anfört.

Officiellt besked finns således att Frankrike godkänner svenska främlingspass. Trots detta har vi tyvärr kunnat konstatera att Frankrikes ambassad i Stockholm inte utfärdat viseringar åt innehavare av främlingspassen. Detta kan bero på något missförstånd och jag har uppdragit åt mina medarbetare att av ambassaden få bekräftat att svenska främlingspass godkänns som resehandling och som underlag för visering i enlighet med vad som meddelats i Schengens viseringsgrupp.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.