Till innehåll på sidan

Personlig integritet inom skolan för personer med funktionsvariation

Skriftlig fråga 2020/21:771 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-27
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I dag krävs det särskilda skäl för att få ha assistans i skola och daglig verksamhet. Om kravet på särskilda skäl, som väldigt få anses uppfylla, tas bort skulle det innebära en helt annan möjlighet att ta till sig kunskaperna i skolan samt skapa arbetsmöjligheter efter skolan. Samt kanske det viktigaste: bevara den personliga integriteten.

Elever som har behov av assistans får i dag ofta en resurs eller elevassistent som inte alltid är kopplad till eleven utan till hela klassen. Ifall elevassistenten är sjuk försöker skolan tillsätta en vikarie, men många gånger får man klara sig utan. Elever som har behov av assistans har det hela dagen och inte bara på morgonen och eftermiddag/kväll. En assistent kan räknas som elevens glasögon eller förlängda arm, som bör finnas till hands hela tiden. När man har personlig assistans är det ofta en liten grupp som känner den assistansberättigade väl. Blir någon sjuk kan man hoppa in för varandra utan att kravet ställs på föräldrar att ta ledigt från sitt jobb när personal fattas i skolan.

Det är av stor vikt att man har en assistent som kan hjälpa till med kommunikation för att man ska kunna ta till sig kunskaper som skolan lär ut. Men lika viktigt är att assistenten finns till med kommunikationshjälp på raster och under luncher för att man ska kunna ta till sig de sociala bitarna och lärdomarna man får i skolan. Inte minst när det gäller den mer intima omsorgen. Många behöver fysisk hjälp med toalettbesök och med att få i sig mat och dryck på ett tryggt sätt, och här är det oerhört viktigt att det inte är främmande människor eller nya människor som assisterar. Många elever med funktionsnedsättning har egna sätt att kommunicera, och det krävs ofta att den som assisterar har ingående kunskaper om eleven för att kunna tolka på ett korrekt sätt. Detta är en kunskap som de personliga assistenterna har men som elevassistenterna oftast saknar. Utan en tolk i skolan är det omöjligt att lära sig eller delta i undervisning, lek och sociala koder.

I dag krävs det särskilda skäl för att få ha assistans i skolan. Definitionen av särskilda skäl, som väldigt få anses uppfylla, behöver utvidgas så att det kan omfatta fler personer med funktionsvariation, i syfte att:

  1. Skapa större möjlighet att ta till sig kunskaperna i skolan.
  2. Skapa arbetsmöjligheter efter skolan.
  3. Bevara den personliga integriteten. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström:

 

Hur ämnar ministern verka för att den personliga integriteten i större utsträckning ska bevaras inom skolan för personer med funktionsvariation?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:771 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:771 av Marlené Lund Kopparklint (M)
Den personliga integriteten inom skolan för personer med funktionsvariation och fråga 2020/21: 774 av Marlené Lund Kopparklint (M) Den personliga integriteten för personer med

funktionsvariation

Marlené Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ämnar verka för att den personliga integriteten för alla personer med funktionsvariation ska bevaras i större utsträckning. Marléne Lund Kopparklint har vidare frågat utbildningsministern hur hon ämnar verka för att den personliga integriteten i större utsträckning ska bevaras inom skolan för personer med funktionsvariation. Arbetet inom regeringen är så fördelat att jag ska svara på frågan.

Bakgrunden till frågan är att det i dag krävs särskilda skäl för att få ha assistans i skola och daglig verksamhet.

En viktig princip för genomförande funktionshinderspolitiken är ansvars- och finansieringsprincipen. Den innebär att varje sektor i samhället ska utforma och bedriva sin verksamhet så att den blir tillgänglig för alla medborgare, inklusive personer med funktionsnedsättning (prop. 1999/2000:79). Det innebär att skolan ska ge barn och ungdomar det stöd som behövs och att kommunerna tar ansvar för de resurser som krävs med hänsyn till den enskildes behov. Det var också grundtanken när assistansreformen infördes att personliga assistenter inte ska ersätta personal som ska finnas i exempelvis den dagliga verksamheten. Jag tycker det är en viktig princip. Däremot är det bra att det finns möjlighet till personlig assistans i skola och daglig verksamhet om det finns särskilda skäl, eller vid hjälp med andning eller måltider i form av sondmatning som regeringen införde tidigare i år (prop. 2019/20:92). Men jag ser ingen anledning att ändra på grundläggande principer för det funktionshinderspolitiska arbetet.

Stockholm den 9 december 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.