Till innehåll på sidan

Personlig integritet vid misstänkt utbrott av matförgiftning

Skriftlig fråga 2020/21:642 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-20
Överlämnad
2020-11-23
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Matförgiftningar beror på att man ätit mat som innehåller otjänliga bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber. Man blir helt enkelt sjuk, och matförgiftning definieras också som en sjukdom på 1177 Vårdguiden . Det är också ett tillstånd där man kan behöva uppsöka vård.

Man kan bli matförgiftad både av mat på en restaurang och av mat som man tillagat själv. Om man misstänker att man blivit matförgiftad på restaurang uppmanas man bland annat genom Livsmedelsverket att anmäla det och kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret eller motsvarande i den kommun där man misstänker att det har inträffat. Anmälan utreds, vilket möjliggör att det går att ta reda på orsaker till utbrottet och förhindra att fler insjuknar.

När man gör en anmälan om matförgiftning blir alla inkomna uppgifter offentliga. Detta är inte bara integritetskränkande eftersom man de facto är sjuk. Det är även märkligt på så sätt att om man söker vård är man också patient och skyddas av sjukvårdens sekretess

Att sådana här uppgifter offentliggörs kan bidra till att en person drar sig för att faktiskt göra en anmälan, vilket i sin tur kan bidra till ökad spridning.

Med hänvisning till ovan vill jag ställa följande fråga till justitite- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur ämnar ministern verka så att den personliga integriteten bevaras vid anmälan av misstänkt utbrott av matförgiftning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:642 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på fråga 2020/21:642 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Personlig integritet vid misstänkt utbrott av matförgiftning

Marléne Lund Kopparklint har frågat justitie- och migrationsministern hur han ämnar verka så att den personliga integriteten bevaras vid anmälan av misstänkt utbrott av matförgiftning. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Enligt livsmedelslagstiftningen får livsmedel inte släppas ut på marknaden om de inte är säkra. Livsmedelsföretagare har ansvar för att de livsmedel de säljer eller serverar är säkra och uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen och EU:s medlemsstater ska övervaka och kontrollera att livsmedels-företagarna uppfyller de relevanta kraven i livsmedelslagstiftningen.

Om man misstänker att man blivit matförgiftad av mat man köpt på restaurang bör man kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret eller motsvarande i sin kommun. Anmälan utreds då av kommunen och då kan orsaken till matförgiftningen klargöras och eventuell spridning av smitta till andra kan förhindras. Kommuners utredningar av matförgiftningsutbrott är en tillsynsverksamhet som omfattas av reglerna om s.k. tillsynssekretess i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

När en anmälan om matförgiftning kommer in till kommunen blir anmälan en allmän handling och de uppgifter som framgår av anmälan kan begäras ut. Om uppgifter i en allmän handling begärs ut ska en sekretessprövning ske i varje enskilt fall av ansvarig kontrollmyndighet. Uppgifterna kan under vissa förhållanden omfattas av sekretess. Det kan även konstateras att i många kommuner kan anmälan göras på olika sätt. Anmälan kan lämnas muntligt eller skickas in skriftligt och vissa kommuner informerar även om att anmälan kan lämnas anonymt.

Regeringen avser för närvarande inte vidta några åtgärder avseende skyddet för den personliga integriteten för restaurangkunder som blivit matförgiftade.

Stockholm den 2 december 2020

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.