Plastpåsarna och haven

Skriftlig fråga 2012/13:705 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-08-14
Anmäld
2013-08-15
Besvarad
2013-08-28
Svar anmält
2013-08-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 augusti

Fråga

2012/13:705 Plastpåsarna och haven

av Hans Olsson (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

I juli 2012 ställde jag en fråga rörande det växande problemet med plastavfall i haven. Utöver de problem som plastskräpet i sig självt och till en början utgör bryts plasten ned och plastpartiklarna bildar en plastsörja som äts av marina varelser, som antingen direkt förgiftas eller, än värre, för plastämnena vidare uppåt i näringskedjan. Förr eller senare kommer ämnena i plasten att nå även människan, om de nu inte redan gjort det. Den farligaste förgiftningen är den smygande sort som når människan genom vår mat – olika ämnen och gifter som långsamt ackumuleras i kroppen och bland annat påverkar vår reproduktionsförmåga.

Plast uppges vara det dominerande sopmaterialet i haven: plastpåsar, plastförpackningar, plastkorkar, små plastfragment, skumplast. Beräkningar av hur stora mängder plast som hamnar i haven varje år varierar. Den högsta uppskattningen landar på 7 miljarder ton per år.

Bilder i medierna efter tyfonen på Filippinerna visar hur enorma mängder skräp, främst av plast, täcker stränderna. Även om situationen kanske är bättre i haven runt Sverige så är även här problemet med både plastavfall och ökande mängd plastpartiklar stort. Vi behöver se över vår konsumtion av plastpåsar, plastkassar, plastförpackningar och användningen av plast som material över huvud taget. Det behövs också mer av studier kring om och hur plastens ämnen återfinns i och påverkar reproduktionen hos våra marina produkter som fisk och skaldjur samt havsfågel.

Vad har hänt sedan 2012 i frågan, och vilka initiativ kommer att tas under resten av valperioden?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:705 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 28 augusti

Svar på fråga

2012/13:705 Plastpåsarna och haven

Miljöminister Lena Ek

Hans Olsson har frågat mig vad som hänt sedan 2012 i frågan och vilka initiativ som kommer att tas under resten av valperioden.

Jag är glad att Hans Olsson delar mitt engagemang för tillståndet i haven. Arbetet med att minska förekomsten av oönskad plast i haven måste fortsätta och den oro som Hans Olsson genom sin frågeställning nämner, att plast äts av marina varelser och att plastämnena kan vandra uppåt i näringskedjan, delar jag. I mitt förra svar till Hans Olsson den
14 augusti 2012 informerade jag om att EU-kommissionen skulle presen-tera ett förslag rörande plastavfall. Det gjorde EU-kommissionen i mars 2013 i form av en Grönbok om en europeisk strategi för plastavfall i miljön. I grönboken beskrivs politiska lösningar inom åtta områden för att förbättra hanteringen av plastavfall i Europa. Plastföroreningar i haven pekas ut som en av de viktigaste globala miljöfrågorna och brist­fällig avfallshantering på land är den största orsaken till detta, bl. a kommer mycket av plastavfallet ut via Europas floder. Regeringen har i sina kommentarer kring grönboken påpekat för EU-kommissionen att man måste se över hanteringen av plast både på land och till sjöss för att hitta de bästa lösningarna att minska mängden som hamnar i haven.

Vid det senaste mötet inom ramen för konventionen för skydd av den marina miljön i Nordostatlanten, Ospar, i Göteborg i juni 2013, beslöt parterna att utveckla en regional åtgärdsplan för att nå målen om en fak-tisk reduktion av marint skräp till 2020 och en åtgärdsplan ska presen-teras vid nästa kommissionsmöte i Ospar i juni 2014.

I genomförandet av EU:s havsmiljödirektiv ska de ansvariga myndig­heterna presentera vilka nationella åtgärdsplaner man närmast ska arbeta med. För Östersjöns del äger en konferens rum i oktober 2013 inom projektet Baltic Marine Litter, som leds av stiftelsen Håll Sverige Rent och delvis finansieras av Naturvårdsverket, där representanter för NGO:s, sjöfartssektorn, turistsektorn och experter inom avfalls­hantering deltar tillsammans med myndigheterna för att ta steg framåt i frågan. 

Sverige gav sitt stöd till Nederländerna som väckte frågan om ett förbud mot plaster i skönhetsprodukter på miljörådet den 18 juni 2013. Kom-missionen bör överväga att lägga fram ett förslag om förbud mot s.k. mikroplaster i kosmetika i ett försök att minska problemet med plaster som till sist hamnar i havet. Sverige kompletterade med att ett förbud mot mikroplast även borde gälla för andra produktkategorier, exempelvis i rengöringsprodukter. Kommissionen tog detta till sig och skulle över-väga förslagen inom ramen för den uppföljning som sker av Grönboken om en europeisk strategi för plastavfall i miljön.

För att minska plast i haven behöver man komma tillrätta med avfalls-hanteringen generellt och särskilt insamlingssystemen både till havs och på land. Min ambition är att regeringen kommer att återkomma i denna fråga i den kretsloppsproposition som regeringen avser att överlämna till riksdagen.

Tillsammans har vi, med andra ord, ett viktigt arbete framför oss som inte bara gäller plastpåsar utan allt plastavfall i haven.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.