Plastpelletssanering

Skriftlig fråga 2019/20:1367 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-05-15
Överlämnad
2020-05-18
Anmäld
2020-05-19
Sista svarsdatum
2020-05-27
Svarsdatum
2020-06-04
Besvarad
2020-06-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Miljontals små plastpellets och mängder av annat skräp som släppts ut i våra hav flyter just nu i land på västsvenska stränder. Det är skräp som skadar både miljön och naturen. I dag är lagen kring nedskräpning otydlig – det som däremot är tydligt är att dagens situation inte är hållbar.

Millimeterstora plastpellets, som misstänks komma från en olycka på ett norskt containerfartyg utanför Danmarks kust i mitten av februari, har nu rapporterats från minst tio platser längs med västkusten. Men de miljontals små plastbitarna antas finnas på långt fler platser längs stora delar av kusten, och ingen vet hur stor förekomsten är eller vad skadan kommer att bli just från denna händelse. Allmänheten uppmanas att hålla utkik och rapportera till länsstyrelsen om man ser plastpellets som kan ha koppling till olyckan med hopp om att det ska underlätta saneringsarbetet.

För att inte djurlivet ska bli lidande när fiskar och fåglar misstar plasten för mat behövs en omedelbar sanering. Kostnaden riskerar att hamna på kommunerna, vilket är oacceptabelt. Internationella rättsprocesser mot rederier är ingen enkel match för en liten kommun. Det behövs en större samordning samt en trygghet för att saneringskostnaden inte ska bli skyhög.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Hur kommer ministern att agera för att kostnaden för nedskräpningen av plastpellets eller eventuella rättsprocesser inte ska falla på enskilda kommuner?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1367 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M

2020/0

0758

/

Ke

Miljö

departementet

Miljö- och klimat

ministern

samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1367 av Rickard Nordin (C)
Plastpelletssanering

Rickard Nordin har frågat mig hur jag kommer att agera för att kostnaden för nedskräpningen av plastpellets eller eventuella rättsprocesser inte ska falla på enskilda kommuner.

I slutet av februari inträffade en fartygsolycka på Nordsjön då 13 ton plastpellets (470 miljoner plastbitar) föll överbord. I mitten av mars började drivor av plastpellets sköljas upp på stränderna i Oslofjorden och medierna började rapportera om händelsen. Även på svenska västkusten har pellets flutit i land. I dagsläget är omfattningen på land i Sverige inte dokumenterad som omfattande, men utsläpp och nedskräpning är alltid något som ska tas på allvar och åtgärdas för att undvika skador på djur och natur.

Redan under mars noterades och omhändertogs sannolikt en stor mängd av dessa plastpellets via den ordinarie strandstädningen, utan att någon koppling till detta specifika utsläpp gjordes eftersom det då inte var känt. Löpande strandstädning sker i Sverige med stöd av medel från miljöbudgeten, där kommuner, enskilt eller tillsammans, kan ansöka om bidrag för strandstädning. Marin nedskräpning är ett stort problem i flera kommuner, som utöver miljön även drabbar friluftsliv och turism. Regeringen har sedan 2018 avsatt 17 miljoner kronor per år i stöd till strandstädning som Naturvårdsverket med stöd av Havs- och vattenmyndigheten fördelar till kommuner utefter behov.

Sedan utsläppet av plastpellets har Länsstyrelsen i Västra Götalands län koordinerat och förmedlat information och kontakt mellan kommuner, rederier, försäkringsbolag och de statliga expertmyndigheterna Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och HaV. Även Länsstyrelsen i Hallands län har varit involverade i arbetet.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har i sin samordnande roll bl.a. gett och vidareförmedlat råd kring hur plastpellets påverkar miljön, samt hur dialog, insamling och dokumentation bör hanteras med rederier och försäkringsbolag, för att undvika att extra kostnader drabbar kommunerna och om så sker att de i möjligaste mån ska kunna ersättas av försäkringsbolag eller rederi.

Stockholm den 4 juni 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.