Polis i Sandviken

Skriftlig fråga 2021/22:1272 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-15
Överlämnad
2022-03-15
Anmäld
2022-03-16
Svarsdatum
2022-03-23
Sista svarsdatum
2022-03-23
Besvarad
2022-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Att öka tryggheten är en viktig fråga. Moderaterna i Sandviken har under ett antal år arbetat för att få tillbaka den dygnetruntöppna polisstationen i Sandviken, vilket skulle ge stora förbättringar av den lokala närvaron av polisen i västra Gästrikland. I stället går nu utvecklingen i motsatt riktning Nu kommer polisstationen i Sandviken att hålla stängt tre dagar i veckan, skriver lokala medier i en nyhetsartikel. Moderaterna i Sandviken ifrågasätter förändringen starkt.

Men Moderaternas oppositionsråd i Sandviken, Jonny Bratberg är kritisk mot förändringen och är övertygad om att polisstationen är på väg mot en nedläggning. – Det går åt fel håll. Utryckningsenheten försvann från Sandviken 2005 och nu försämras tillgången av personlig kontakt. Nästa steg blir väl att all polisiär verksamhet i Sandviken flyttas till Gävle.

Kritiken är berättigad, och tyvärr finns det en stor brist på polisiär närvaro i hela Gävleborg samtidigt som den allvarliga brottsligheten ökar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur avser ministern att arbeta för en lokalt närvarande polis i hela Sverige för att skapa ökad trygghet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1272 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/0 0979 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1272 av Lars Beckman (M)
Polis i Sandviken

Lars Beckman har frågat mig hur jag avser att arbeta för en lokalt närvarande polis i hela Sverige för att skapa ökad trygghet.

Grunden för Polismyndighetens uppdrag är att brottsligheten ska minska och tryggheten ska öka. Genom att fullgöra sina uppgifter ska Polismyndigheten bidra till en sådan utveckling i hela landet.

Regeringen framhåller i Polismyndighetens regleringsbrev för 2022 att det brottsförebyggande arbetet ska svara mot problembilden och att Polismyndigheten ska säkerställa en långsiktig och tydlig polisiär närvaro i hela landet, vilket är ett av flera viktiga syften bakom den pågående, omfattande utbyggnaden av myndigheten.

Utbyggnaden innebär att antalet anställda ska öka med 10 000 under perioden 2016 till och med 2024. Sedan 2015 har myndighetens anslag ökat med nästan 12,7 miljarder kronor, en ökning med 60 procent. Till 2024 beräknas anslaget öka med nästan 17,4 miljarder kronor jämfört med 2015, vilket motsvarar en ökning med 82 procent.

Med det sagt så vill jag understryka att det är Polismyndigheten som ska avgöra hur resurser ska fördelas internt inom organisationen och vilka åtgärder som behöver vidtas för att fullgöra de arbetsuppgifter som myndigheten har. Från regeringens håll ser vi till att det finns förutsättningar för att anställa fler poliser och arbetar fram förslag på brottsbekämpande åtgärder och fler verktyg till polis och åklagare.

Regeringen fortsätter arbetet med att öka tryggheten och förebygga brott genom den historiska satsningen på att öka antalet polisanställda. I januari visade Polismyndighetens personalstatistik att det aldrig tidigare har funnits så många anställda poliser och att antalet polisanställda totalt ökat med nära 6 500. Det visar att tillväxten kommit mer än halvvägs. Stora ansträngningar återstår men arbetet fortsätter med full kraft.

Jag vill också lyfta fram regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten som är en viktig del i regeringens arbete för att minska brottsligheten, bryta nyrekryteringen och öka tryggheten i Sverige. Det innehåller såväl skärpta straff och effektiva verktyg till de brottsbekämpande myndigheterna som ett förstärkt och utvecklat brottsförebyggande arbete i hela landet.

Regeringens arbete för att bekämpa den grova kriminaliteten och för att öka tryggheten i Sverige fortsätter med oförminskad kraft.

Stockholm den 23 mars 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.