polisen i Västra Götaland

Skriftlig fråga 2000/01:615 av Carnerö, Åke (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-02-01
Anmäld
2001-02-06
Besvarad
2001-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 februari

Fråga 2000/01:615

av Åke Carnerö (kd) till justitieminister Thomas Bodström om polisen i Västra Götaland

Demokratin fordrar att rättssamhället är i funktion. Talet om att intresset för politik avtar och att alltfler vänder partipolitiken ryggen har givetvis många orsaker. Men en är helt säker, att när otryggheten breder ut sig och laglösheten firar triumfer på rättssamhällets bekostnad, då kan medborgare tappa förtroendet för rättssamhället och tilltron till politiken kan svikta.

Polisen i Västra Götaland brottas med stora ekonomiska problem. Om inte nya resurser tillförs verksamheten måste 900 personer sägas upp, enligt ett TT-meddelande. Detta skulle medföra stora försämringar i polisens arbete. Enligt samma TT-meddelande menar justitieministern att detta stämmer illa med regeringens mål att det ska bli fler poliser i Sverige.

Det räcker inte med att hejda brottsligheten utan den måste trängas tillbaka. Samhällen, gator, torg och parker ska vara våldsfria. Polis, åklagare, domstolar och kriminalvård behöver mer resurser för att kunna ge medborgarna trygghet, inte ytterligare besparingar och nedskärningar.

Därför vill jag ställa följande fråga till justitieminister Thomas Bodström:

Vilka åtgärder tänker justitieministern vidta för att polisen i Västra Götaland ska slippa göra de nedskärningar som kan bli följden av bristande resurser?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:615 besvarad av

den 7 februari

Svar på fråga 2000/01:615 om polisen i Västra Götaland

Justitieminister Thomas Bodström

Åke Carnerö har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att polisen i Västra Götaland ska slippa göra de nedskärningar som kan bli följden av bristande resurser.

Riksdagen har på regeringens förslag beslutat att polisen ska tillföras stora resursförstärkningar från och med i år och de två kommande åren. Därutöver tillfördes polisväsendet ca 200 miljoner kronor som en engångsvis resursförstärkning redan år 2000. De nya resurserna ska främst användas till att öka antalet poliser för att utveckla närpolisen, den brottsutredande verksamheten och gränskontrollen.

Det är sedan Rikspolisstyrelsen som ansvarar för fördelningen av resurserna inom polisväsendet. Det är också styrelsens uppgift att utveckla och precisera planeringsförutsättningarna för polismyndigheterna.

Rikspolisstyrelsen har ännu inte fördelat det stora tillskottet för 2002 och 2003 på polismyndigheterna. Tillskottet fördelas efter de årliga budgetdialogerna mellan styrelsen och polismyndigheterna. Jag vet att Rikspolisstyrelsen, bl.a. med anledning av det stora tillskottet, planerar att inleda budgetdialogerna för 2002 redan i mars i år.

Jag vill understryka att regeringen gjort bedömningen att det tillskott som polisen får är tillräckligt för att polisens verksamhet ska kunna växa. Fler poliser ska utbildas och fler civila specialister ska anställas. Regeringen har i budgetpropositionen slagit fast att den avser att noga följa polisväsendets verksamhet och resultat och återkomma till riksdagen om de ytterligare insatser som erfordras för att fullfölja statsmakternas intentioner för utvecklingen av rättsväsendet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.