polisens användning av kräkmedel

Skriftlig fråga 2004/05:460 av Emanuel Johansson, Jan (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-26
Anmäld
2004-11-26
Besvarad
2004-12-01
Svar anmält
2004-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 november

Fråga 2004/05:460

av Jan Emanuel Johansson (s) till justitieminister Thomas Bodström om polisens användning av kräkmedel

Heroinet, då framför allt rökheroinet, sprider sig snabbt bland unga i våra storstäder och dess förorter. Langarna förvarar ofta kapslarna, kabbarna, med heroin i munnen. Detta medför att överlåtelsen av drogerna kan ske mycket snabbt och att heroinet kan sväljas om polisen ingriper.

I dagsläget är det för polisen inte tillåtet att använda sig av kräkmedel. De misstänkta kan i stället få tillbringa tid på så kallade tulltoaletter. Utifrån perspektivet personlig intigritet så borde några dygn på en tulltoalett vara minst lika integritetskränkande som att få kräkmedel. Tulltoalett är också väldigt kostsamt i tid och pengar.

Jag vill fråga justitieminister Thomas Bodström om han avser att pröva frågan om att tillåta polisen att använda sig av kräkmedel.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:460 besvarad av

den 1 december

Svar på fråga 2004/05:460 om polisens användning av kräkmedel

Justitieminister Thomas Bodström

Jan Emanuel Johansson har frågat mig om jag avser att pröva frågan om att tillåta polisen att använda sig av kräkmedel.

För regeringen är och förblir narkotikabrottsligheten ett av de mest prioriterade områdena inom svensk kriminalpolitik. Det pågår mycket arbete såväl inom polisen som inom Regeringskansliet för att åstadkomma en effektivare narkotikabekämpning.

Arbetet handlar bland annat om de stora frågorna kring att ta hand om ungdomar i riskzonen, men även om de konkreta frågorna om polisens insatser och lagstiftningen inom området. Lagstiftningen måste naturligtvis utvecklas för att på ett effektivt sätt bekämpa brottsligheten.

När det gäller just tanken på att använda kräkmedel har den avvisats vid samtliga tillfällen den varit föremål för övervägande. Senast den frågan togs upp var i samband med beredningen av narkotikakommissionens slutbetänkande (SOU 2000:126).

Jag följer självklart utvecklingen på området och är beredd att vidta åtgärder om behovet uppstår.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.