Polisens it-forensiska verksamhet

Skriftlig fråga 2017/18:717 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-05
Överlämnad
2018-02-05
Anmäld
2018-02-06
Svarsdatum
2018-02-14
Sista svarsdatum
2018-02-14
Besvarad
2018-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

It-relaterad brottslighet är den brottslighet som ökat allra snabbast i Sverige. Under det senaste årtiondet har denna form av brottslighet ökat med närmare 900 procent. Samtidigt är polisens utredningsresultat mycket lågt på detta område. Enligt en rapport som Brottsförebyggande rådet presenterade förra året är ett skäl till detta att det saknas utredningskompetens inom polisen.

Vidare är Nationellt forensiskt centrum underdimensionerat för att hantera det stora antalet förfrågningar som myndigheten får av de rättsvårdande myndigheterna. I andra länder som till exempel Danmark och Storbritannien kan företag stödja polisens arbete med it-forensiskt arbete. I Sverige använder dock inte polisen denna möjlighet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Är ministern villig att med beaktande av säkerhets- och integritetsaspekter verka för att polisen i ökad omfattning ska kunna köpa in it-forensiska tjänster i syfte att förbättra utredningsresultaten och korta undersökningstiderna?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:717 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:717 av Pål Jonson (M)
Polisens it-forensiska verksamhet

Pål Jonson har frågat mig om jag är villig att med beaktande av säkerhets- och integritetsaspekter verka för att polisen i ökad omfattning ska kunna köpa in it-forensiska tjänster i syfte att förbättra utredningsresultaten och korta undersökningstiderna.

En förutsättning för att Polismyndigheten ska klara sitt uppdrag att utreda brott med it-relevans är att man har tillgång till teknik och verktyg av olika slag för att komma åt, hantera och analysera nödvändig information i brottsutredningar. Utgångspunkten måste vara att Polismyndigheten ska ha egen kompetens och en tillräcklig resurs för att utföra nödvändiga it-forensiska undersökningar. Vid behov köper myndigheten, som ett komplement, in tjänster från expertis utanför den egna organisationen.

Det är viktigt att Polismyndigheten har tillräcklig kompetens och beredskap för att utreda it-relaterade brott. Regeringen har i regleringsbrevet för 2017 begärt en redovisning av vilka åtgärder myndigheten har vidtagit för att säkerställa detta. Redovisningen ska lämnas i årsredovisningen för 2017.

I syfte att bland annat möjliggöra ett utökat antal anställda vid Nationellt forensiskt centrum tilldelade regeringen Polismyndigheten extra resurser i vårändringsbudgeten för 2017. Fortsatta resursökningar till Polismyndigheten har beslutats och aviserats för åren 2018–2020.

Stockholm den 14 februari 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.