Till innehåll på sidan

Polisens prioriteringar och barnkonventionen

Skriftlig fråga 2017/18:5 av Christina Örnebjär (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-09-13
Överlämnad
2017-09-14
Anmäld
2017-09-15
Sista svarsdatum
2017-09-20
Svarsdatum
2017-09-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

I dagarna har Sveriges Television uppmärksammat hur polisens prioriteringar har lett till att ärenden som rör våldtäkter mot barn blivit liggande och inte utretts.

Polisen hänvisar till bristande resurser. Min fråga handlar inte om det, för det har flera av mina partikamrater tagit upp i andra sammanhang. Min fråga handlar om prioriteringar och om barnrättsperspektivet.

Jag vill därför fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Hur arbetar statsrådet och regeringen för att säkerställa att principen om att barnets bästa ska sättas i främsta rummet kommer till uttryck i polisens prioriteringar?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:5 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2017/18:5 av Christina Örnebjär (L) Polisens prioriteringar och barnkonventionen

Christina Örnebjär har frågat statsrådet Åsa Regnér hur hon och regeringen arbetar för att säkerställa att principen om att barnets bästa ska sättas i främsta rummet kommer till uttryck i polisens prioriteringar. Frågan har överlämnats till mig att besvara.

Regeringen tar sexualbrott mot barn på största allvar. Det är givetvis viktigt att rättsväsendet gör sitt yttersta för att utreda anmälda våldtäkter och andra sexualbrott. Lagstiftningen som finns kring brott mot barn är tydlig i fråga om att dessa ärenden ska hanteras skyndsamt. Förundersökning ska genomföras så snabbt som möjligt och vara klar senast inom tre månader. Det finns särskilt utbildade poliser som utreder brott mot barn och det är alltid åklagare som leder denna typ av förundersökningar.

Inflödet av våldtäktsärenden till polisen har under 2017 ökat med ungefär 400 ärenden, eller 13 procent. Även antalet ärenden som redovisats till åklagare har ökat, om än inte i lika stor utsträckning som inflödet. I Polismyndighetens verksamhetsplan för 2017 och 2018 pekas mängdbrott, brott i nära relationer och våldtäkter ut som prioriterade områden i Polismyndighetens utvecklingsarbete.

Genom uppdrag i Polismyndighetens regleringsbrev följer regeringen hur myndigheten arbetar med att utveckla arbetsmetoderna vid utredning av våldtäkt och andra sexualbrott i syfte att öka lagföringen. Polismyndigheten har vidare regeringens uppdrag att identifiera och genomföra åtgärder för att förstärka och utveckla förmågan att upptäcka, utreda, förhindra och förebygga sexualbrott mot barn. Uppdraget ska redovisas senast den 15 april 2018.

De senaste årens utveckling i Sverige och omvärlden har ställt Polismyndigheten inför en lång rad krävande utmaningar. För att kunna möta kraven och samtidigt öka ambitionsnivån i arbetet behöver Polismyndigheten väsentligt fler anställda. Regeringen har tidigare beslutat och aviserat tillskott till Polismyndigheten på drygt 2,7 miljarder kronor under perioden 2017–2020. Utöver det avser regeringen att i budgetpropositionen för 2018 föreslå och avisera ytterligare tillskott om drygt 7 miljarder kronor till Polismyndigheten de kommande tre åren.

Jag kommer fortsatt att noga följa hur Polismyndigheten använder sina resursförstärkningar och hur myndigheten arbetar med ett effektivt resurs-utnyttjande för att de ska klara av sina uppgifter.

Stockholm den 21 september 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.