polisens prioriteringar

Skriftlig fråga 2001/02:668 av Andreasson, Kia (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-05
Anmäld
2002-02-12
Besvarad
2002-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 februari

Fråga 2001/02:668

av Kia Andreasson (mp) till justitieminister Thomas Bodström om polisens prioriteringar

I budgetpropositionen står följande, gällande prioriteringar på politikens inriktning som avser polisen:

"Polisen skall fortsätta att utveckla verksamheten så att den får tydlig prägel av ett långsiktigt perspektiv och ett kunskapsbaserat, problemorienterat arbetssätt med ett brottsförebyggande syfte.

Koncentrationen av polisverksamheten till närpolisområdena skall fortsätta. Polisen skall fortsätta att utveckla sin förmåga att i samverkan med andra myndigheter och organisationer hantera och bemästra allvarliga ordningsstörningar i samhället.

Antalet poliser skall öka så att polisen kan förstärkas och föryngras."

Inriktningen på polisen i Värmlands län går i motsatt riktning. Fram till 2004 ska antalet poliser minskas från i dag 417 till 410. Antalet administrativa tjänster hos polisen minskas från i dag 145 till ca 86. Tidigare erfarenheter visar att polisen får överta arbetsuppgifter från denna grupp om den minskas. Närpolisverksamheten i sex Värmlandskommuner halveras.

Eftersom Rikspolisstyrelsen fördelar den summa som riksdagen bestämt har den även ansvar för inriktningen av verksamheten.

Vilka åtgärder avser justitieministern, som har det övergripande ansvaret, vidta för att den av riksdagen fastslagna inriktningen kan genomföras?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:668 besvarad av

den 12 februari

Svar på fråga 2001/02:668 om polisens prioriteringar

Justitieminister Thomas Bodström

Kia Andreasson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att den av riksdagen fastslagna inriktningen av prioriteringar för polisen ska kunna genomföras. Av frågan framgår att Kia Andreasson syftar på den inriktning som anges i budgetpropositionen för år 2002.

Regeringen styr polisens arbete på flera sätt, bl.a. i form av ekonomisk styrning och regelstyrning. Styrningen sker både genom dokument och genom en dialog mellan Justitiedepartementet och Rikspolisstyrelsen.

Regleringsbrevet är ett av de viktigaste styrdokumenten. I regleringsbrevet för år 2002 har Rikspolisstyrelsen fått i uppdrag att redovisa de åtgärder som har vidtagits för att vidareutveckla och sprida det problemorienterade arbetssättet. Av redovisningen ska framgå bl.a. vilka åtgärder som har vidtagits för att närpolisen ska bli basen i polisverksamheten. Det ska också framgå vilka åtgärder som har vidtagits för att erfarenheter från polisens lokala brottsförebyggande projekt ska tas tillvara i utvecklingsarbetet och finnas tillgängliga för alla polismyndigheter när nya projekt planeras. Uppdraget ska redovisas senast den 28 juni 2002.

Brottsförebyggande rådet slutredovisade i maj 2001 sin granskning av närpolisen. Rikspolisstyrelsen redovisade den 2 januari i år sina överväganden och de åtgärder som har vidtagits med anledning av rådets slutredovisning. Rikspolisstyrelsen har vidtagit åtgärder på flera områden. Det gäller bl.a. underrättelsebaserat polisarbete, metodutveckling inom brottsutredningsverksamheten och utbildningsfrågor.

Det är också viktigt att polisen har tillräckliga resurser för att kunna arbeta i enlighet med statsmaktens intentioner. Regeringen gör nu den största satsningen på polisen någonsin. Under budgetperioden fram t.o.m. 2004 höjs polisens anslagsram med nästan 2 miljarder kronor utöver pris- och löneomräkningen. Den stora satsningen kommer att ge fler poliser och större resurser för att förebygga och bekämpa brott. Fler civila specialister ska anställas. Satsningen på att utveckla den lokala polisen @ närpolisreformen @ ska fullföljas.

Nu bedrivs polisutbildning såväl vid Polishögskolan i Solna som vid universiteten i Umeå och Växjö. Enligt Rikspolisstyrelsens bedömning bör resurstillskotten göra det möjligt att utbilda så många poliser att det 2004 finns 17 000 poliser.

Som Kia Andreasson nämner är det Rikspolisstyrelsen som fördelar resurserna mellan polismyndigheterna. Fördelningen sker efter en budgetdialog mellan rikspolischefen och länspolismästaren.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.