Polisens samarbetspartner

Skriftlig fråga 2005/06:62 av Roslund, Carl-Axel (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-09-30
Anmäld
2005-09-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-10-13
Svar anmält
2005-10-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 september

Fråga 2005/06:62 av Carl-Axel Roslund (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Polisens samarbetspartner

De senaste dagarna har medierna rapporterat att trafikpolisen vid razzior riktade mot långtradare på riksvägarna samarbetat med fackföreningen Transport. Medan polisen kollade vikt, körtider och bilarnas skick, kontrollerade fackförbundets medlemmar om det fanns avtal tecknade mellan transportörerna och den svenska fackföreningen.

Jag finner det anmärkningsvärt att svensk polis på detta sätt utövar handräckning åt en fackförening och önskar därför till justitieministern ställa följande fråga:

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att klargöra regeringens syn på om polisen i sin myndighetsutövning ska arbeta på det sätt som beskrivits ovan, och i så fall vilka fler aktörer som i framtiden kan arbeta tillsammans med polisen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:62 besvarad av

den 13 oktober

Svar på frågorna 2005/06:62 om polisens samarbetspartner, 67 om polisens trafikkontroller och 83 om tendenser till korporativistiskt samarbete

Justitieminister Thomas Bodström

Carl-Axel Roslund har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att klargöra regeringens syn på om polisen i sin myndighetsutövning ska arbeta med handräckning och vilka aktörer som i framtiden kan arbeta tillsammans med polisen. Bengt-Anders Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att hindra att polisen ställer upp med handräckning åt enskilda fackförbund. Vidare har Staffan Danielsson frågat statsministern om vilka tydliga åtgärder statsministern avser att vidta för att säkerställa att tendenserna till korporativistiskt samarbete inom statsapparaten upphör. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara även på den frågan.

Inledningsvis vill jag framhålla att anställda inom polisen självfallet och i enlighet med polisförordningen ska arbeta på ett sätt som inger aktning och förtroende. De ska också enligt samma förordning samverka med andra myndigheter och lokalt utveckla ett nära och gott förhållande till allmänheten. Främst arbetar polisen med andra myndigheter och ideella organisationer.

Det är viktigt att det alltid är tydligt att de som polisen samarbetar med inte för allmänheten framstår som en del av polisen. Lika viktigt är det att det för allmänheten framgår att ett eventuellt samarbete sker på frivillig basis. Denna arbetsmetod fungerar i allmänhet mycket väl.

Rikspolisstyrelsen har meddelat att polisens samarbete med en facklig organisation som inträffade i Jönköping inte har levt upp till de förhållningssätt som jag precis nämnt och således ansågs som mindre lämpligt. Länspolismästaren avbröt också detta samarbete så fort han fick kännedom om det.

Jag följer naturligtvis polisens arbete med detta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.