poliser som arrestantvakter

Skriftlig fråga 2000/01:726 av Nisser, Per-Samuel (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-02-15
Anmäld
2001-02-20
Besvarad
2001-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 februari

Fråga 2000/01:726

av Per-Samuel Nisser (m) till justitieminister Thomas Bodström om poliser som arrestantvakter

Polisen har i dag en mycket ansträngd ekonomi. En uppgift som belastar polisens budget är bevakning av personer som anhållits och är inlåsta i väntan på eventuell häktning. Det är dock oklart vem som har ansvaret för denna bevakningsverksamhet och ser till att det finns personal för uppgiften. Polisen tar i dag ofta på sig ansvaret och det belastar den ansträngda ekonomin.

På flera ställen har man hyrt in bevakningsföretag för att inte använda polispersonal. Värmland är ett exempel, där man nu säger upp avtalet med bevakningsföretaget, eftersom det kostat ca 3 miljoner kronor. Det innebär att polispersonal nu måste sättas in som vakter vilket är ett orationellt utnyttjande av personalen.

Vad ämnar statsrådet göra för att klarlägga vem som har ansvar för att det finns arrestantvakter och vem som har ekonomiskt ansvar för verksamheten?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:726 besvarad av

den 22 februari

Svar på frågorna 2000/01:726 om poliser som arrestantvakter och 727 om polistransporter

Justitieminister Thomas Bodström

Per-Samuel Nisser har frågat vad jag ämnar göra för att klarlägga vem som har ansvar för att det finns arrestantvakter och vem som har ekonomiskt ansvar för verksamheten. Per-Samuel Nisser har också frågat mig vad jag avser att göra för att de transporter som måste genomföras av polis inte finansieras genom polisens budget. Frågorna ställs bl.a. mot bakgrund av en uppgift om att en polismyndighet av ekonomiska skäl tvingats säga upp ett avtal med ett bevakningsföretag om bevakning av intagna.

Jag har valt att besvara frågorna i ett sammanhang.

Polismyndigheterna ansvarar för sina arrestlokaler och för behandlingen av personer som förvaras där. Myndigheterna måste säkerställa att personalen i arrestavdelningarna har den kompetens som behövs för uppgiften. Polisväsendet har också det viktiga uppdraget att verka för en lämplig arbetsfördelning mellan poliser och annan personal. Rikspolisstyrelsen har utfärdat föreskrifter och allmänna råd om förvaring av personer i polisarrest (RPSFS 2000:58, FAP 102-1).

Regeringen beslutade i december förra året att ge en särskild utredare i uppdrag att göra en översyn av polisens arbetsuppgifter (Ju2000:17). Utredarens uppdrag är bl.a. att utreda och lämna förslag till ändringar som innebär att polisens verksamhet renodlas så att polisen i ökad utsträckning kan koncentrera sig på sin centrala funktion att minska brottsligheten och öka människors trygghet. Det är naturligt att frågor om vem som bör ansvara för personer i arrest tas upp inom ramen för den utredningen.

Jag vill också nämna att det för närvarande pågår en översyn av lagen om omhändertagande av berusade personer. En av de frågor som behandlas där är frågan om vem som ska förvara en person som omhändertagits med stöd av den lagen.

När det gäller bl.a. transporter av häktade rekommenderade Riksrevisionsverket i sin rapport Effektivare kriminalvård @ en hinderanalys (RRV 1999:27) att den nuvarande kostnads- och ansvarsfördelningen mellan polisen och kriminalvården preciseras närmare. Behovet av en sådan översyn övervägs för närvarande inom Justitiedepartementet.

Beträffande polisens resurser vill jag avslutningsvis framhålla att regeringen noga följer polisväsendets verksamhet och resultat och avser att återkomma till riksdagen om de ytterligare insatser som erfordras för att fullfölja statsmakternas intentioner för utvecklingen av rättsväsendet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.