Poliser som säger upp sig

Skriftlig fråga 2016/17:121 av Lars-Arne Staxäng (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-13
Överlämnad
2016-10-14
Anmäld
2016-10-18
Svarsdatum
2016-10-26
Sista svarsdatum
2016-10-26
Besvarad
2016-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sverige behöver fler poliser, och något måste göras för att förbättra situationen för poliserna i Sverige. Redan nu finns det få poliser på flera områden i Sverige, inte minst på landsbygden.

Under det gångna året har vi nästan dagligen kunnat läsa om hur poliser säger upp sig i förtid. Under år 2015 slutade totalt 832 poliser. Av dessa var 121 anställda yngre än 40 år. Utvecklingen har fortsatt även i år. Enbart under första halvåret hade 240 poliser valt att sluta. Situationen är oroande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Anders Ygeman:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att vidta för att inte ännu fler poliser ska säga upp sig i förtid?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:121 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju 2016/07058/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:121 av Lars-Arne Staxäng (M) Poliser som säger upp sig

Lars-Arne Staxäng har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att inte ännu fler poliser ska säga upp sig i förtid.

Det är Polismyndighetens ansvar att säkerställa kompetensförsörjningen för polisverksamheten. När det gäller frågan om poliser som lämnat myndigheten det gångna och senaste året kan jag konstatera att personalomsättningen bland poliser fortfarande är låg i jämförelse med genomsnittet för svensk statsförvaltning. Samtidigt är det av stor vikt att Polismyndigheten är en arbetsplats dit människor söker sig och vill stanna. Det är därför angeläget att Polismyndigheten agerar på utvecklingen av personalomsättningen inom myndigheten om det finns signaler om missnöje.

Det ökande antalet avgångar torde till stor del ha att göra med ombildningen av polisen till en sammanhållen myndighet och kan ses som en naturlig följd av en så omfattande omorganisation. Polismyndigheten följer och analyserar hur personalrörligheten utvecklas inom olika yrkes- och ålderskategorier inom myndigheten, för att på så sätt uppmärksamma trender. Från och med september har Polismyndigheten startat ett arbete där myndigheten på ett bättre sätt ska kunna kategorisera avgångsorsakerna för att bättre få kunskap om dessa.

En viktig åtgärd för att förbättra förutsättningarna är att ge Polismyndigheten möjlighet att öka sina personella resurser. Därför har regeringen i budgetpropositionen föreslagit ett tillskott på sammantaget drygt 2 miljarder kronor under perioden 2017–2020.


Stockholm den 26 oktober 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.