Polisingripanden i Boråstrakten

Skriftlig fråga 2005/06:2005 av Ekström, Anne-Marie (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-11
Besvarad
2006-08-24
Besvarad
2006-08-28
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 augusti

Fråga 2005/06:2005 av Anne-Marie Ekström (fp) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Polisingripanden i Boråstrakten

I samband med ett bråk försökte en ordningsvakt på en ort i närheten av Borås larma polisen men var tvungen att ge upp och lägga på luren efter fem minuters väntan i telefon, eftersom bråket tilltog. Någon polis kom alltså inte till platsen för bråket som i detta fall avlöpte relativt bra men gärningsmannen gick fri.

Sedan kommunikationscentralen i Borås lades ned och all ingripandeverksamhet styrs från länskommunikationscentralen i Göteborg har alltfler problem uppstått med att den som larmar inte kommer fram till larmcentralen. Andra problem är att poliser inte kommer fram i tid eller att polis i närområdet inte ens får veta att det larmats. Detta förhållande är fullständigt oacceptabelt. Två kriterier måste vara uppfyllda. Det måste finnas tillräckligt antal tillgängliga poliser och det måste vara möjligt att komma fram och larma om något händer. Dessutom måste de som tar emot larmet ha lokal kännedom så de kan agera på ett riktigt sätt. Med den nu centraliserade kommunikationscentralen är det svårt att upprätthålla en sådan.

Vilka åtgärder tänker justitieministern vidta för att säkerställa att polis kan ingripa när det behövs?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2005 besvarad av

den 24 augusti

Svar på fråga 2005/06:2005 om polisingripanden i Boråstrakten

Justitieminister Thomas Bodström

Anne-Marie Ekström har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att säkerställa att polis kan ingripa när det behövs.

Självklart är det viktigt att människor känner tilltro till att de kommer i kontakt med och får hjälp av polis i den utsträckning de behöver det. Det är även viktigt att människors trygghet ökar och det är också ett av rättsväsendets övergripande mål.

Det är Rikspolisstyrelsen och polismyndigheterna som strategiskt och operativt bedömer hur många kommunikationscentraler det finns behov av. Enligt Rikspolisstyrelsen finns det flera fördelar med kommunikationscentraler som täcker ett större område. Bland annat framhålls att poliser kan frigöras till andra uppgifter genom att resursåtgången i kommunikationscentralen per ingripande blir mindre. Men mer väsentligt i denna fråga är att personalen i kommunikationscentralerna genom ökad rutin förbättrar sin förmåga att hantera svåra ärenden. Det leder till förbättringar för både poliser på fältet och för medborgarna.

Regeringen har genom en målmedveten satsning @ inte minst under den senaste mandatperioden @ kraftigt förstärkt polisen. I Sverige finns det i dag 1 500 fler poliser än i december 2000. I Västra Götaland finns det 220 fler poliser än i december 2000 vilket är en markant förstärkning av till exempel ingripandeberedskapen.

Jag följer polisverksamheten noga och kommer utöver tillskottet av resurser att vidta ytterligare åtgärder om jag finner det nödvändigt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.