Polissamarbete i Norden

Skriftlig fråga 2012/13:640 av Olsson, Lena (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-07-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-08-14
Svar anmält
2013-08-15
Anmäld
2013-08-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juli

Fråga

2012/13:640 Polissamarbete i Norden

av Lena Olsson (V)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Nordisk polis har i dag avtal för att kunna bistå varandra men för att polisen ska kunna uppnå effektivare polissamarbete räcker inte de avtal som finns. Med tanke på att Sverige har stora gränsområden med polisbrist är det nödvändigt att använda sig av de få poliser som finns i respektive land på ett effektivare sätt. Jag anser att förutsättningarna för att bistå varandra behöver utvecklas för att bättre kunna upprätthålla allmän ordning och säkerhet och för att förebygga brott. I betänkandet SOU 2011:25 finns förslag till förändringar som rör polisiär samtjänstgöring inom Norden. Det handlar exempelvis om avtal som rör arbetsrätt, försäkringar, laga befogenheter med mera Förslagen kan även kräva komplettering av gällande lagstiftning.

Jag vill fråga justitieminister Beatrice Ask:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra polisiär samtjänstgöring inom Norden, och när?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:640 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 14 augusti

Svar på fråga

2012/13:640 Polissamarbete i Norden

Justitieminister Beatrice Ask

Lena Olsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att för­bätt­ra polisiär samtjänstgöring i Norden och när.

Det är angeläget att de nordiska ländernas polismyndigheter kan samar­beta på ett bra sätt, både genom uppgiftsutbyte och genom andra typer av sam­arbete. I betänkandet Utökat polissamarbete i Norden och EU (SOU 2011:25) föreslås lagändringar som möjliggör samtjänstgöring mellan nordisk polispersonal i syfte att upprätthålla allmän ord­ning och säkerhet samt förebygga brott. Betänkandet innehåller även förslag om hur Sve­rige ska kunna ta hjälp av andra länders tjänstemän enligt bestäm­mel­serna i de så kallade Prüm- och Atlasrådsbesluten. Enligt dessa förslag ska sam­ar­bete kunna ske inom ramen för så kallade gemen­samma patruller samt genom bistånd vid större evenemang och liknande viktiga händelser eller bistånd från en särskild insatsgrupp. Förslagen innehåller också bestämmelser om beslutsfattan­de, befogen­heter för utländska tjänstemän, vapen­han­tering, trafikbe­stämmelser, straffrättsligt ansvar och skydd, skade­stånd samt arbets­miljö.

Betänkandet har remitterats och bereds nu i Regeringskansliet. Jag ser po­si­tivt på ett utökat samarbete och är angelägen om att ett sådant ska komma till stånd. Det finns dock en mängd komplicerade frågeställ­ningar som måste analyseras ordentligt innan förslag till ny lagstiftning kan beslutas. Så snart det arbetet är slutfört kommer regeringen att åter­kom­ma till riksdagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.