Polisutbildningens attraktivitet

Skriftlig fråga 2021/22:464 av Dennis Dioukarev (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-02
Överlämnad
2021-12-03
Anmäld
2021-12-07
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sedan svensk polis omorganiserades från 21 lokala polismyndigheterna och en rikspolisstyrelse till en samlad myndighet har den lokala närvaron av poliser minskat. 2010 fanns det omkring 10 250 poliser i yttre tjänst, motsvarande varannan anställd polis, eller 109 per 100 000 invånare. Denna siffra har sedan sjunkit till strax över 9 000 poliser i yttre tjänst, samtidigt som befolkningen har ökat. Detta motsvarar 88 poliser i yttre tjänst per 100 000 invånare.

Nu kommer också alarmerande rapporter om att nästan hälften av studieplatserna till landets olika polisutbildningar – som börjar i januari – står tomma. Staten, det vill säga regeringen, håller alltså på att misslyckas med sitt mål om en ökad polisiär närvaro i samhället.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka skäl ser ministern till att studieplatserna på polisutbildningen står tomma, och avser ministern agera för att vända denna trend och öka polisutbildningens attraktivitet?​

Svar på skriftlig fråga 2021/22:464 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/ 0 4073 Justitiedepartementet Justitie- och i nrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:464 av Dennis Dioukarev (SD) Polisutbildningens attraktivitet

Dennis Dioukarev har frågat mig vilka skäl jag ser till att studieplatserna på polisutbildningen står tomma, och om jag avser att agera för att vända denna trend och öka polisutbildningens attraktivitet.

För att minska brottsligheten och öka tryggheten i Sverige genomför regeringen en historisk satsning på Polismyndigheten. Den innebär att antalet anställda ska öka med 10 000 fram till och med 2024 jämfört med ingången av 2016. Vid halvårsskiftet uppgick ökningen till mer än 7 000 anställda.

I avsikt att finansiera satsningen har anslaget ökats kraftigt. För att säkerställa ökningen av polisanställda har regeringen beslutat att starta polisutbildning på två nya lärosäten, i Malmö och Borås. Numera finns polisutbildningen på fem orter men på flera orter erbjuds polisutbildning på distans. Dessutom har regeringen initierat en ny snabbare antagningsprocess till polisutbildningen. Detta har gett effekt. Det finns i år fler poliser än någonsin tidigare i Sverige. Antalet antagna till polisutbildningen har mer än fördubblats sedan 2010 och det är fortsatt högt söktryck. Vidare har det införts en ny väg till polisyrket. Genom att låta redan anställda specialister genomgå den funktionsinriktade polisutbildningen får dessa personer en kompetensutveckling och ökade befogenheter, arbetsgivaren kan använda medarbetarna mer flexibelt och antalet poliser ökar.

Polisleden håller alltså på att fyllas. Polistillväxten följer en plan och det är från och med i år som vi kommer att se allt större kullar av nya poliser. Den senaste kullen från polisutbildningen med 707 nya poliser anställdes den 22 november. Det är en välkommen förstärkning av polisens operativa verksamhet i hela landet.

Min bild är att Polismyndigheten är en attraktiv arbetsgivare eftersom antalet poliser ökar, allt färre slutar och att många av de poliser som slutat har återanställts. Det gör det möjligt att nå målet och borgar för en långsiktigt hållbar personalförsörjning av poliser i hela landet.

Regeringen och Polismyndigheten har vidtagit flera åtgärder för att säkra personalförsörjningen av polisanställda men regeringen fortsätter naturligtvis att följa utvecklingen noga.

Stockholm den 15 december 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.