Politiska fångar i Iran

Skriftlig fråga 2020/21:3004 av Amineh Kakabaveh (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-05-26
Överlämnad
2021-05-27
Anmäld
2021-05-28
Sista svarsdatum
2021-06-02
Svarsdatum
2021-06-09
Besvarad
2021-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det är snart presidentval i Iran. Regimen är desperat eftersom det iranska folket hotar med bojkott. Folket i Iran har fått nog.  42 år av brutal islamisk fundamentalism och könsapartheid har lett till att ingen hittar någon framtidstro i detta. Folkets sår har inte läkts efter brutala massakrer, försvinnanden och massarresteringar av 8 000 unga människor som demonstrerade för demokrati och frihet 2019.  Därpå sköts passagerarflygplanet ned. Först mörkade regimen men efter omvärldens påtryckningar var den så illa tvungen att erkänna sitt ansvar för nedskjutningen.

Den korrupta regeringen hade kört ekonomin i botten redan före sanktionerna och pandemin. Livet för miljontals fattiga har blivit mycket svårt. Arbetare och pensionärer har ständigt kämpat för att få sina löner och pensioner utbetalda. Detta sker medan ledande politikers söner och släktingar får åka till EU-länder och Nordamerika för att studera på universitetet och göra affärer.

Regimen har återigen arresterat två av arbetarrörelsens kända veteraner i Iran: Mahmoud Salehi och Osman Ismaili. De kurdiska fackliga kämparna har tillbringat många år i Irans  fängelser och farit mycket illa. Jag har under det senaste decenniet många gånger lyft deras och andra aktivisters situation, inte minst deras utsatthet för tortyr och miserabla förhållanden utan tillgång till medicinsk vård under fängelsestraffen. Mahmoud Salehi har varit nära döden när han inte haft tillgång till insulin för sin svåra diabetes.

Nu anklagas Salehi och Ismaili för att ha visat bilder och en video i sociala medier från en arbetardemonstration på första Maj 2019 som slogs ned brutalt av säkerhetspolis och Basij-huliganer i Teheran. Många deltagare arresterades och dömdes till både spöstraff och långa fängelsestraff. Att sprida kännedom om regimens brutaliteter mot det iranska folket, inte minst arbetare, kvinnor och andra frihetskämpar, anses som ett oerhört brott av den fundamentalistiska islamistregimen i Iran. De fackliga veteranerna riskerar att dömas till nya långa fängelsestraff som blir svåra att överleva på grund av deras höga ålder och svåra hälsoproblem.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad avser regeringen att göra för att Mahmoud Salehi, Osman Ismaili och alla andra arbetaraktivister och kvinnorättskämpar som är politiska fångar blir frisläppta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3004 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/07957 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3004 av Amineh Kakabaveh (-) Politiska fångar i Iran

Amineh Kakabaveh har frågat mig vad regeringen avser att göra för att Mahmoud Salehi, Osman Ismaili och alla andra arbetaraktivister och kvinnorättskämpar som är politiska fångar blir frisläppta.

Som jag framfört i interpellationsdebatter, senast den 6 april (interpellation 2020/21:533) och även i svar på flera riksdagsfrågor – bl.a. 44, 50, 142, 273, 325, 549, 1046, 1060, 1506, 1871, och 2435 under nuvarande riksdagsår – är läget vad gäller de mänskliga rättigheterna i Iran fortsatt mycket allvarligt. UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Iran som publicerades i december 2019 visar tydligt på de allvarliga brister som finns. Mänskliga rättigheter är en tydlig svensk utrikespolitisk prioritering och regeringen fortsätter att verka för att förbättra situationen i Iran. Sverige driver att de mänskliga rättigheterna i arbetslivet ska respekteras också i Iran och att förhandlingsfriheten, organisationsfriheten och den kollektiva förhandlingsrätten ska respekteras. Vi är också en stark internationell röst för kvinnors fulla åtnjutande av mänskliga rättigheter och skydd av kvinnorättsförsvarare.

Regeringen kommer självfallet fortsatt föra fram tydliga budskap om mänskliga rättigheter i kontakter med iranska företrädare, liksom genom FN, EU, och i andra relevanta fora.

Stockholm den 9 juni 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.