Politiska uppdrag och sjukskrivning

Skriftlig fråga 2005/06:1051 av Stenmark, Rigmor (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-20
Anmäld
2006-02-21
Besvarad
2006-03-01
Svar anmält
2006-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 februari

Fråga 2005/06:1051 av Rigmor Stenmark (c) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Politiska uppdrag och sjukskrivning

Tre timmar politiska uppdrag i månaden ställer till det rejält för en socialdemokratisk kvinna i Enköping. Hon är inte ensam om sitt problem; det delas av alltfler. Jag har den senaste tiden fått fler påstötningar om att situationen blir alltmer ohållbar för personer som är sjukskrivna men som vill och kan ta ett politiskt förtroendeuppdrag . Problemet är att Försäkringskassan inte godtar att personer som är sjukskrivna samtidigt har ett arvoderat förtroendeuppdrag.

Det innebär att personer som till viss del är sjukskrivna inte kan ta på sig ett förtroendeuppdrag. De stängs ute från att vara med i det direkta politiska samhällsarbetet. Om den lagstiftning som i dag finns kan tolkas på det sätt som Försäkringskassan gör i dessa fall anser jag att lagstiftningen måste antingen förtydligas eller skrivas om. Det är viktigt att människor som är visstidssjukskrivna har en möjlighet att vara med i samhällsarbetet. De måste själva kunna bedöma i vilken grad de orkar vara med. På det sätt som nu sker blir de bestraffade av samhället. Försäkringskassan borde i stället uppmuntra människor att vara så aktiva som möjligt. Det kan vara ett led i rehabiliteringsarbetet att ha ett politiskt förtroendeuppdrag. Varje person som vill och kan delta i det politiska arbetet bidrar med sin unika kunskap och erfarenhet.

Vad ämnar ministern vidta för åtgärder så att visstidssjukskrivna kan ta på sig ett mindre förtroendeuppdrag på samma villkor som andra förtroendevalda?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1051 besvarad av

den 1 mars

Svar på fråga 2005/06:1051 om politiska uppdrag och sjukskrivning

Statsrådet Hans Karlsson

Rigmor Stenmark har frågat mig vad jag ämnar vidta för åtgärder så att visstidssjukskrivna kan ta på sig ett mindre förtroendeuppdrag på samma villkor som andra förtroendevalda.

Först vill jag bara nämna att jag i november 2005 och januari 2006 besvarade liknande frågor (fråga 2005/06:447 och 2005/06:666) som den som Rigmor Stenmark tar upp.

Frågan har framför allt sin utgångspunkt i att dagens sjukförsäkringssystem innebär att ersättning kan utges med hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels sjukpenning.

Den grundläggande bestämmelsen rörande sjukdom och arbetsoförmåga finns i lagen (1962:381) om allmän försäkring. Före den 1 juli 1990 kunde antingen hel eller halv sjukpenning utges. Den 1 juli 1990 ändrades ersättningsnivåerna för sjukpenning så att hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels sjukpenning numera kan utges.

Eftersom det formella kravet på arbetsförmågans nedsättning för rätt till sjukpenning är knuten till vissa nivåer innebär detta att den försäkrades arbetsinsats, och därvid påvisad arbetsförmåga, under en sjukskrivningsperiod också styrs av dessa nivåer. Detta gäller oavsett vilken form arbetsinsatsen har, om det till exempel är ett arbete i en förening eller ett politiskt uppdrag.

Under tid när någon får aktivitets- eller sjukersättning ges möjlighet att utnyttja en liten återstående arbetsförmåga i till exempel ideellt eller politiskt arbete utan att det formella kravet för rätt till ersättning ifrågasätts. Dessa ersättningar beviljas om nedsättningen av den fysiska eller psykiska prestationsförmågan kan antas bestå under minst ett år. Sjukpenning utges i de flesta fall för kortare sjukperioder, vilket innebär att förutsättningarna för att lagtekniskt reglera dessa ersättningar är olika.

Regeringen har inte för avsikt att för närvarande föreslå undantagsregler för vissa arbetsinsatser vid bedömning av sjukpenningrätten, inte minst mot bakgrund av att det pågår ett omfattande utredningsarbete inriktat på socialförsäkringens utformning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.