Postnord, PTS och postutdelning

Skriftlig fråga 2016/17:81 av Peter Persson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-10-06
Överlämnad
2016-10-10
Anmäld
2016-10-11
Sista svarsdatum
2016-10-19
Svarsdatum
2016-10-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Det finns ett omfattande folkligt missnöje med Postnord som främst Post- och Telestyrelsen (PTS) borde hantera. Samtidigt tycks PTS inte heller vara särskilt intresserad av posttjänsterna. Frågan är därför om inte även politiska initiativ måste tas, eftersom detta är en fråga som många känner är angelägen. Posten har gått från att ha varit en institution med ett rätt gediget anseende och med en stolt brevbärartradition till något som allt fler medborgare inte tycker fungerar och vars medarbetare har allt lägre förtroende för ledningen. Mönstret känns tyvärr igen från många andra statliga verksamheter.

Redan för i fjol redovisades ett antal oroande siffror. Postnords interna statistik för 2015 visade att de fick ta emot totalt 103 000 kundsynpunkter under året, vilket är en ökning med 26 procent mot året före. 2 000 synpunkter var i form av idéer och beröm, medan 72 045 var klagomål, varav 46 024 stycken gällde saknad försändelse. Av dessa gällde 21 567 klagomål inrikes brev och 29 752 stycken gällde inrikes postpaket. Merparten av alla klagomål, både för brev och paket, inrikes och utrikes, gällde saknad försändelse, därefter skadad försändelse.

Under detta år har allt fler av klagomålen nått offentligheten. Postnord förefaller också agera klumpigt. Postutdelning har stoppats eller hotats med stopp på flera adresser i bland annat Örebro, Surahammar, Landskrona, Sollentuna och på Södermalm i centrala Stockholm. Utdelningsstopp för medborgarnas försändelser är knappast effektivt gentemot trilskande fastighetsägare. Ännu mindre då det är glest med postuthämtningsställen som dessutom har snåla uthämtningstider. Folk som redan är arga över att forna tiders postkontor har försvunnit och att brevlådor dras in undrar, inte utan fog, hur låg servicenivå Postnord tänker sänka sig till.

I grunden handlar dock problemen åter om marknads- och konkurrensraseriet. PTS tycks nästan helt inriktat på elektronisk kommunikation och lämnar den fysiska helt därhän. Man tar sig för pannan när man läser på hemsidan:

Post- och telestyrelsen (PTS) är en av 22 svenska myndigheter som ansvarar för att de funktionshinderpolitikens mål förverkligas. PTS arbetar för ökad tillgänglighet och användbarhet inom elektronisk kommunikation och post.

Hur PTS arbetar med posten framgår inte direkt. Medborgarna upplever uppenbarligen snarare att tillgängligheten minskar i fråga om posten.

Sedan 2010 genomför PTS årligen två innovationstävlingar för att få fram smarta kommunikationslösningar för alla – oavsett funktionsförmåga.

Vore det inte bättre att PTS i samverkan med Postnord först såg till att gamla men basala kommunikationslösningar, typ post och paket, började fungera?

Genom vilka åtgärder avser statsrådet att säkerställa och kvalitetssäkra en basal postservice i hela landet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:81 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2016/06265/ITP

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:81 av Peter Persson (S) Postnord, PTS och postutdelning

Peter Persson har frågat mig om det inte vore bättre att PTS i samverkan med Postnord först såg till att gamla men basala kommunikationslösningar, typ post och paket, började fungera samt genom vilka åtgärder jag avser att säkerställa och kvalitetssäkra en basal postservice i hela landet.

Först vill jag bara klargöra att Post- och telestyrelsen (PTS) enligt sin instruktion, har ett samlat ansvar för både postområdet och området för elektronisk kommunikation. PTS ska även, enligt instruktionen, särskilt verka för att målen för funktionshinderspolitiken uppnås inom sitt ansvarsområde och ska vara samlande, stödjande och pådrivande. Myndigheten får finansiera utvecklingsprojekt eller andra insatser för ökad tillgänglighet, användbarhet och mångfald inom it och elektronisk kommunikation samt elektroniska tjänster för personer med funktionsnedsättning.

PTS är, som sagt, den myndighet som är utsedd av regeringen att utöva tillsyn inom postområdet och myndigheten för sedan tidigare en tät dialog med alla postoperatörer, däribland Postnord AB, om kvalitetsproblemen. PTS har rapporterat att de ser allvarligt på situationen och har ökat sina tillsynsinsatser med bland annat fler fysiska tillsynsbesök, tätare dialog och krav på och uppföljning av lokala åtgärdsplaner. PTS får också meddela de förelägganden som behövs för att postlagen, föreskrifter eller tillståndsvillkor, som meddelats med stöd av lagen, ska följas. Föreläggandet får förenas med vite. Jag har fullt förtroende för PTS tillsyn på postområdet och fortsätter följa frågan noga.

Jag vill understryka att det är viktigt för mig och regeringen att det finns en posttjänst av god kvalitet i hela landet, som är kostnadseffektiv och i så stor utsträckning som möjligt motsvarar hushållens och företagens behov. För att säkerställa att postlagstiftningen är ändamålsenlig både i dag och för framtiden tillsatte regeringen i augusti förra året en utred-ning med uppgift att se över postlagstiftningen. Utredningens slut-betänkande är ute på remiss till och med den 15 december och remiss-tiden för utredningens delbetänkande löpte ut sista september. Regeringen håller på att ta ställning till hur vi ska gå vidare med utredningens förslag.

Stockholm den 21 oktober 2016

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.