Till innehåll på sidan

Postnords beställaransvar vid transportupphandlingar

Skriftlig fråga 2020/21:3232 av Jessica Thunander (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-16
Överlämnad
2021-06-16
Anmäld
2021-06-17
Svarsdatum
2021-06-23
Sista svarsdatum
2021-06-23
Besvarad
2021-06-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Åkeribranschen har under lång tid haft stora problem med lönedumpning, osund konkurrens och bristande trafiksäkerhet. Genom åren har allt fler inrikestransporter utförts av utländska åkerier som betalar löner långt under svenska kollektivavtalsnivåer och som dessutom pressar sina chaufförer att bryta mot både arbetstids- och trafikregler.

Cabotagetrafik betyder att en godstransport utförs av en operatör som tillfälligt är i landet. Den regleras genom direktiv från EU och innebär att en utländsk åkare får genomföra tre transporter under sju dagar innan den måste lämna landet. Studier visar dock att fusket med cabotagetransporter är omfattande och att många fordon sällan eller aldrig lämnar landet. Förutom odrägliga arbetsvillkor för chaufförer, osund konkurrens och bristande säkerhet leder sänkta transportkostnader även till negativa miljökonsekvenser.

SVT rapporterade den 1 juni om en ny studie som visar att hundratals utländska lastbilar kör olagliga cabotagetransporter i Sverige varje dag. Detta är trots de skärpta reglerna som ingår i EU:s mobilitetspaket. SVT:s granskning från den 2 juni visar att flera stora företag, bland annat Postnord, har anlitat åkerier som bryter mot regelverket. Vänsterpartiet finner det anmärkningsvärt att ett statligt bolag agerar på det här sättet och bidrar till en ohållbar situation på vägarna. Postnord är en stor inköpare av transporter och bör föregå som ett gott exempel i stället för att bidra till social dumpning.

Situationen på de svenska vägarna har varit allvarlig under en lång tid. Att statliga bolag främjar seriösa åkeriföretag och sunt arbetsliv borde vara en självklarhet.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka krav kommer regeringen att ställa på Postnord så att bolaget tar sitt beställaransvar vid transportinköp?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3232 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

N2021/01900 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3232 av Jessica Thunander (V) Postnords beställaransvar vid transportupphandlingar

Jessica Thunander har frågat mig vilka krav regeringen kommer att ställa på Postnord så att bolaget tar sitt beställaransvar vid transportinköp.

Jag utgår från att bolag med statligt ägande följer lagar och regler. Därutöver ska bolag med statligt ägande enligt statens ägarpolicy agera föredömligt inom området hållbart företagande och i övrigt agera på ett sådant sätt att de åtnjuter offentligt förtroende. Det är utgångspunkten för regeringens bolagsstyrning.

Regeringen arbetar intensivt med att främja sund konkurrens, trafiksäkerhet och en god arbetsmiljö inom vägtransportsektorn. Av den anledningen beslutade regeringen att genom en förordningsändring skärpa beställaransvaret för internationella transporter och cabotagetransporter våren 2018. Ytterligare en viktig åtgärd på området är att regeringen under 2020 tillsatte en särskild utredare som ska föreslå hur kontrollverksamheten av yrkestrafik på väg kan stärkas. Som en del av EU:s så kallade mobilitetspaketet, som antogs av rådet och EU-parlamentet under 2020, drev regeringen i förhandlingarna aktivt linjen att sunda och likvärdiga konkurrensvillkor mellan transportföretagen inom EU ska gälla och att schyssta villkor gäller för arbetstagarna på EU:s inre marknad. Nyligen remitterade Infrastrukturdepartementet ett förslag om bland annat kraftigt höjd sanktionsavgift för de som bryter mot regler för cabotagetransporter. Syftet är att främja goda arbetsvillkor och rättvis konkurrens på vägarna.

Mer specifikt beträffande PostNord AB (Postnord) har denna och tidigare regering haft en dialog med bolaget om utmaningarna i leverantörskedjan och vikten av att bolaget säkerställer ordning och reda samt schyssta villkor hos alla sina leverantörer. Detta följs löpande upp vid kontinuerliga ägardialoger och är frågor som jag fortsatt kommer att ta upp som prioriterade i samtal med bolaget.

Stockholm den 23 juni 2021

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.