Praktikplatser, utflaggning och tonnageskatt

Skriftlig fråga 2009/10:186 av Johansson, Lars (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-11-12
Anmäld
2009-11-13
Besvarad
2009-11-18
Svar anmält
2009-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 november

Fråga

2009/10:186 Praktikplatser, utflaggning och tonnageskatt

av Lars Johansson (s)

till statsrådet Tobias Krantz (fp)

I takt med utflaggning och att svenska rederier väljer att flytta huvudkontoren utomlands får studenterna vid sjöfartshögskolorna allt svårare att få praktik. Trots reducerat intag av studerande för att vara säker på att alla skulle få en praktikplats har det varit svårt för studerande att hitta ett rederi som kan ta emot dem.

Det är inte bara högskolans elever som drabbas. Runt om i landet finns också gymnasieskolor som inriktar sig på sjöfart och de har ännu tuffare att få praktikplats, något som i längden även drabbar sjöfartshögskolan där en del av utbildningarna bygger på att de sökande har erfarenhet från sjön.

Givetvis påverkas sjöfarten också av lågkonjunkturen, men det faktum att Sverige är ett av de få länder som inte genomfört tonnageskatt framhålls som en konkurrensnackdel för svensk sjöfart. Utflaggning pågår och det aktuella problemet med brist på praktikplatser är en konsekvens av regeringens passivitet i tonnageskattefrågan.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att skaffa fram fler praktikplatser åt studerande vid sjöfartshögskolorna?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:186 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 18 november

Svar på fråga

2009/10:186 Praktikplatser, utflaggning och tonnageskatt

Statsrådet Åsa Torstensson

Lars Johansson har frågat statsrådet Tobias Krantz vilka initiativ han avser att ta för att skaffa fram fler praktikplatser åt studerande vid sjöfartshögskolorna.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Vi har under den senaste tiden upplevt en svår ekonomisk kris, som drabbat alla sektorer av samhället hårt. Sjöfartssektorn hör till de hårt drabbade sektorena. Detta har lett till en nedgång inom i stort sett samtliga segment inom sjöfartsmarknaden.

Inom EU antog medlemsstaterna i mars en europeisk sjöfartsstrategi fram till och med 2018. Då merparten av regelverket för den svenska sjöfarten i dag har sin grund i antingen internationella konventioner eller EU-rätten är arbetet inom EU mycket viktigt i strävan att skapa likvärdiga konkurrensförutsättningar för näringen.

Enligt förordning (2001:770) om sjöfartsstöd gäller som villkor för stödet att utbildningsplatser ombord ställs till förfogande enligt Sjöfartsverkets anvisningar. Det finns visserligen en möjlighet för regeringen att öka kravet på rederierna att ställa praktikplatser till förfogande för att få stöd. I praktiken är det dock inte lämpligt, eftersom det med dagens små besättningar bara finns möjlighet att vid ett och samma tillfälle ge ett begränsat antal elever en meningsfull praktik. Minskat antal svenskflaggade fartyg leder därför automatiskt till minskat antal praktikplatser.

Enligt vad jag erfarit försöker redarna nu mildra konsekvenserna av den uppkomna situationen genom att ytterligare se över platstillgången ombord. Redarnas målsättning är att också gymnasieeleverna som examineras våren 2010 vid examinationstillfället ska ha fullgjort sin praktik. Jag kommer att följa denna fråga i fortsättningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.