Till innehåll på sidan

Press på talibanerna att upphöra med förföljelsen av kristna

Skriftlig fråga 2021/22:908 av Staffan Eklöf (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-25
Överlämnad
2022-01-26
Anmäld
2022-01-27
Svarsdatum
2022-02-02
Sista svarsdatum
2022-02-02
Besvarad
2022-02-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Organisationen Open Doors presenterade den 19 januari sin årliga rapport om förföljelse av kristna i världen, den så kallade World Watch List 2022. Det är skakande läsning om utstuderad förföljelse av kristna i många länder. Förföljelsen har hårdnat och sprider sig i världen.
Jag anser att Sveriges regering bör sätta hårt tryck på de regimer som utför förföljelse av kristna och de regimer som ser mellan fingrarna med andras förföljelser. Inte minst bör regeringen sätta tryck på talibanerna i Afghanistan. Det är numera den värsta regimen när det kommer till förföljelse av kristna, och de är beroende av Sveriges och andra västländers humanitära hjälp.

Mot bakgrund av det vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Vad tänker ministern göra för att förmå talibanerna att upphöra med förföljelsen av kristna?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:908 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD202 2 / 01172 /01177 Utrikesdepartementet Utrikesministern . Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:908 av Staffan Eklöf (SD) Press på talibanerna att upphöra med förföljelsen av kristna samt fråga 2021/22:911 av Björn Söder (SD) Förföljelsen av kristna i Afghanistan

Staffan Eklöf har frågat mig vad jag tänker göra för att förmå talibanerna att upphöra med förförföljelsen av kristna. Björn Söder har frågat mig om jag och regeringen avser vidta några särskilda åtgärder med anledning av förföljelsen av kristna i Afghanistan, och hur dessa åtgärder ser ut med tanke på att Sverige inte längre har en ambassad på plats i landet. Jag besvarar frågorna samlat.

Religions- och övertygelsefrihet är en mänsklig rättighet. Alla människor ska kunna leva och manifestera sin tro utan rädsla för att bli hotade eller förföljda på grund av sin religion eller övertygelse. UD och våra utlandsmyndigheter följer noga utvecklingen av dessa frågor.

Sveriges prioritet är att hitta vägar för att stödja det afghanska folket utan att finansiera eller legitimera talibanerna. Vi arbetar nära våra partners inom EU och FN för att kommunicera krav och förväntningar på talibanerna, inte minst i relation till personer som befinner sig i utsatta situationer. Sverige är pådrivande inom EU för att EU fortsatt ska ha en stark och enad röst till skydd för religions- och övertygelsefrihet. Sverige verkar även inom FN och i den internationella alliansen respektive kontaktgruppen för religions- och övertygelsefrihet för att försvara och skydda individens frihet att välja religions- eller trosuppfattning, inklusive för kristna minoriteter globalt. Vidare välkomnar regeringen den resolution som EU lade fram i FN:s råd för mänskliga rättigheter under hösten som innebär att en specialrapportör för mänskliga rättigheter i Afghanistan ska tillsättas.

Jag har tidigare redogjort för regeringens arbete för att motverka förföljelse av utsatta kristna i svaret på fråga 2019/20:784 av Staffan Eklöf, fråga 2019/20:798 av Robert Halef, fråga 2020/21:1464 av Sara Gille och 2020/21:2386 av Björn Söder.

Stockholm den 2 februari 2022

Ann Linde –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.