Till innehåll på sidan

Prioriterade åtgärder för att stärka det civila försvaret

Skriftlig fråga 2023/24:240 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-09
Överlämnad
2023-11-10
Anmäld
2023-11-14
Svarsdatum
2023-11-22
Sista svarsdatum
2023-11-22
Besvarad
2023-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har nyligen publicerat en rapport om prioriterade åtgärder för att stärka det civila försvaret.

Civilförsvaret avvecklades under 2000-talet efter en rad ödesdigra beslut av tidigare regeringspartier. Vi kan konstatera att notan för den tidigare förda försvarspolitiken kommer att bli mycket kostsam på grund av Socialdemokraterna och tidigare regeringspartier. Vi kan också konstatera att återuppbyggnaden av totalförsvaret, som påbörjades 2014, har gått långsamt och inte befinner sig där den borde vara. Det pågår visserligen ett febrilt arbete och mycket sker, men det måste till mer finansiella medel.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Carl-Oskar Bohlin:

 

Vilken av de tre ekonomiska prioriteringsnivåerna som beskrivs i rapporten anser statsrådet vara viktigast, och vilka initiativ har statsrådet för avsikt att ta utifrån detta?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:240 besvarad av Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

Fö2023/01780 Försvarsdepartementet Minister för civilt försvar Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:240 av Björn Söder (SD)
Prioriterade åtgärder för att stärka det civila försvaret

Björn Söder har, mot bakgrund av de prioriteringsnivåer som redogörs för i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB:s) redovisning Framåtanda – en prioritering av åtgärder för att stärka det civila försvaret (Fö2023/01000), frågat mig om vilken av de tre ekonomiska prioriteringsnivåerna som beskrivs i rapporten som jag anser vara viktigast, och vilka initiativ jag har för avsikt att ta utifrån detta.

På grund av det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde finns anledning att öka takten i uppbyggnaden av totalförsvaret, därför vidtar regeringen ytterligare åtgärder under 2024. Myndigheternas stöd är viktigt för att kunna analysera och bedöma av vilka åtgärder som är särskilt angelägna. Analys av åtgärdsbehov är viktigt i Försvarsberedningens pågående arbete och inför ett nytt försvarsbeslut. Regeringen har på grund av omvärldsläget valt att lämna ett nytt försvarsbeslut till riksdagen ett år tidigare än planerat, redan hösten 2024.

Mot bakgrund av detta gav regeringen den 17 maj i år MSB i uppdrag att föreslå en prioritering av åtgärder för att stärka det civila försvaret. I uppdraget ingick att föreslå en prioritering på tre nivåer.

MSB har nu lämnat sin slutrapport Framåtanda – en prioritering av åtgärder för att stärka det civila försvaret (Fö2023/01000). Rapporten är framtagen i samverkan med sektorsansvariga myndigheter, civilområdesansvariga länsstyrelser och Försvarsmakten samt i dialog med andra relevanta aktörer. MSB:s rapport kommer omhändertas i det fortsatta arbetet med att återuppbygga det civila försvaret. Försvarsberedningen har tagit del av MSB:s redovisning. Jag ser fram emot att ta del av Försvarsberedningens rapport, men vill i detta skede inte föregripa beredningens slutsatser.

Stockholm den 22 november 2023

Carl-Oskar Bohlin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.