Prioriterade områden för svenskt bistånd

Skriftlig fråga 2006/07:940 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-29
Anmäld
2007-03-29
Besvarad
2007-04-03
Svar anmält
2007-04-04
Besvarad
2007-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 mars

Fråga

2006/07:940 Prioriterade områden för svenskt bistånd

av Birgitta Ohlsson (fp)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

EU är världens största biståndsgivare. Den mänskliga nöd och den politiska ofrihet som biståndet bidrar till att lindra är likväl så oproportionerligt stor att effektiviteten i biståndet ständigt måste bli bättre.

EU-kommissionen har föreslagit att varje medlemsland väljer ut två sak- eller fackområden, som de är särskilt väl skickade att koncentrera sitt bistånd inom. Därmed så skulle medlemsländer kunna välja att delegera ansvaret för hjälpinsatser inom ett sådant område till det medlemsland som specialiserat sig därpå.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att Sverige ska identifiera två områden inom vilka vi skulle kunna koncentrera vår biståndskompetens och erbjuda andra EU-medlemmar vårt stöd?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:940 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 3 april

Svar på fråga

2006/07:940 Prioriterade områden för svenskt bistånd

Statsrådet Gunilla Carlsson

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att Sverige ska identifiera två områden inom vilka vi ska kunna koncentrera vår biståndskompetens och erbjuda andra EU-medlemmar vårt stöd.

Den uppförandekod kring arbetsdelning som EU-kommissionen tidigare i vår presenterat förväntas antas vid ett rådsmöte (Gaerc) den 12–13 maj. Sverige har aktivt deltagit i diskussionerna kring uppförandekodens utformning. Arbetsdelning omfattar i EU:s terminologi 1) arbetsdelning mellan givarna i ett visst land (in-country complementarity), 2) ökad landkoncentration (cross-country complementarity) och 3) utökad specialisering av de olika givarnas utbud (cross-sector complementarity).

Sverige välkomnar EU:s arbete med komplementaritet och arbetsdelning. Detta är ett sätt att effektivisera och samordna EU:s bistånd och minska samarbetsländernas transaktionskostnader.

Ökad sektorkoncentration på landnivå är en viktig del i att effektivisera biståndet. I diskussionen mellan EU-kommissionen och medlemsstaterna har det framkommit att det är snarare tre sektorer än två som är en mer realistisk utgångspunkt för sektorkoncentration. Sverige har också drivit frågan om sektorkoncentration i den så kallade Nordic Plus-kretsen och vi arbetar med att minska antalet sektorer i samtliga samarbetsstrategiprocesser. Sektorkoncentration har även tagits upp i Sidas regleringsbrev för 2007 med max tre sektorer vid sidan av budgetstöd och samarbete med enskilda organisationer som målsättning.

Sverige, liksom andra givare, måste göra en bedömning av vilka särskilda komparativa fördelar vi har som biståndsgivare globalt. Inom Sida pågår ett arbete kring utbudskoncentration som ligger i linje med både genomförandet av EU-koden om arbetsdelning och de åtagande vi gjort inom ramen för Parisdeklarationen.

Avslutningsvis vill jag påpeka att samarbetslandets behov, prioriteringar och ledarskap ska utgöra utgångspunkten för ökad arbetsdelning. Det är viktigt att utgå ifrån de specifika förutsättningarna i samarbetsländerna när principer om arbetsdelning ska genomföras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.