Prioritering hos tullen

Skriftlig fråga 2018/19:30 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-25
Överlämnad
2019-01-25
Anmäld
2019-01-30
Svarsdatum
2019-02-06
Sista svarsdatum
2019-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sveriges gränsskydd står inför stora utmaningar. Inte nog med att införseln av vapen och narkotika har ökat, vilket bland annat göder kriminell verksamhet. Utländska stöldligor forslar dessutom ut stöldgods för miljardbelopp ur landet varje år. Det är sådant som drabbar vanliga medborgare hårt. Myndigheten Tullverket ser och agerar, men har länge krävt det tillskott som M:s och KD:s statsbudget för år 2019 möjliggjorde och som också riksdagen ställde sig bakom. Tullverket behöver både långsiktighet med resurstillskott och tydlig strategi med nya verktyg för att kraftfullare agera för att stärka svenskt gränsskydd.

I och med att datumet för britternas utträde ur EU närmar sig kommer belastningen på Tullverket också att öka ytterligare eftersom myndigheten ska hantera handeln mellan Sverige och Storbritannien särskilt. Tullverket är samtidigt inne i en omfattande digitaliseringsprocess som tar kraft.

För att klara av dessa utmaningar kräver tullen ökade resurser och möjligheten att anställa fler tjänstemän. I Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget för 2019 ökade anslagen och prioriterade för myndigheten att kunna anställa 500 fler tulltjänstemän fram till 2021. Detta ställde sig riksdagen bakom, och regeringen har nu att verkställa.

Med så stora utmaningar för tullen kommer det att krävas prioriteringar. Detta för att klara ett stärkt gränsskydd och kunna stoppa införsel av vapen och narkotika, hindra att stöldgods förs ut ur landet och förenkla handeln mellan Sverige och övriga världen. Det är också viktigt att Tullverket visar det utåt för att säkerställa medborgares förtroende.

Med anledning av ovan vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser finansministern att vidta några åtgärder vad gäller Tullverkets prioriteringar för att stärka svenskt gränsskydd, stävja brottslighet och stärka förtroendet?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:30 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/00261/S3

Finansdepartementet

Finansministern

Till Riksdagen


Svar på fråga 2018/19:30 av Cecilia Widegren (M)
Prioritering hos tullen


Cecilia Widegren har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder vad gäller Tullverkets prioriteringar för att stärka svenskt gränsskydd, stävja brottslighet och stärka förtroendet.

Stärkt gränsskydd, åtgärder mot brottslighet och förtroendet för Tullverket är mycket angelägna frågor och kraftfulla satsningar har gjorts för att förstärka Tullverket. I budgetpropositionen för 2018 föreslogs en ökning för 2018 och en etappvis anslagsökning beräknades för Tullverket efterföljande år. Under 2018 ökades anslaget således med 115 miljoner kronor för ökade tullkontroller och med 72 miljoner kronor engångsvis för bl.a. inköp av teknisk utrustning. I den av riksdagen beslutade budgeten har myndigheten 2019 fått ökade resurser för att utföra sina uppgifter. När det gäller bedömningen av Tullverkets behov av resurser för följande år avser regeringen att återkomma till riksdagen i kommande budgetpropositioner.

Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen har ett pågående uppdrag som syftar till att förstärka bekämpningen av internationella brottsnätverk som begår tillgreppsbrott i Sverige. Resultatet av uppdraget kan bidra till underlag i frågan om hur brottsligheten kan bekämpas. Utökade befogenheter för Tullverket för att förhindra att stöldgods förs ur landet kräver ny lagstiftning. Regeringen kommer med beaktande av resultatet av uppdraget analysera frågan noga för att besluta om lämplig väg framåt.

Stockholm den 6 februari 2019



Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.