Privata aktörer inom välfärden

Skriftlig fråga 2019/20:652 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-16
Överlämnad
2019-12-17
Anmäld
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-31
Svarsdatum
2020-01-09
Besvarad
2020-01-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

SKR, Sveriges kommuner och regioner, rapporterar att andelen köp från privata utförare och antalet privata företag minskar.

Behoven av tjänster inom välfärdsområden är dock omfattande. I debatten ges återkommande exempel – vårdköerna växer, liksom behoven inom skola och äldreomsorg.

Kommuner och regioner betalade förra året över 147 miljarder kronor till privata utförare för att utföra kärnverksamhet som skola, vård och omsorg. Det var 3 miljarder mer än 2017, men eftersom kommunernas och regionernas totala verksamhetskostnader ökade ännu mer på grund av befolkningsökning och ökande behov så har de privata utförarnas andel av kostnaderna minskat för andra året i rad.

Det finns fördelar med många olika utförare, eftersom det ger mångfald och valfrihet.

Vårdföretagarna har varnat för att tillståndsplikten och den avgift som ska betalas när företaget ansöker skulle kunna påverka antalet företag i branschen. Kravställning är nödvändig, men formerna och effekterna av de nya reglerna kan behöva ses över så att man kan utreda om privata företag på något sätt hindras av dessa. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

På vilket sätt avser statsrådet att agera för att inte avgifter och byråkrati ska minska mångfalden och antalet privata alternativ i den offentliga sektorn?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:652 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



Fi2019/04252/K

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:652 av Mikael Eskilandersson (SD)
Privata aktörer inom välfärden

Mikael Eskilandersson har frågat mig på vilket sätt jag avser att agera för att inte avgifter och byråkrati ska minska mångfalden och antalet privata alternativ i den offentliga sektorn.

Vid en ansökan om tillstånd inom t.ex. viss socialtjänstverksamhet eller godkännande som huvudman för en fristående skola tas en avgift ut. Det är inte själva tillståndet eller godkännandet som kostar pengar utan myndighetens handläggning.

När ägar- och ledningsprövningen infördes den 1 januari 2019 bedömde regeringen att avgifterna inte skulle bli så pass höga att de skulle utgöra ett hinder för den som har för avsikt att bedriva en verksamhet långsiktigt.

Inspektionen för vård och omsorg har för 2020 fått i uppdrag att analysera möjligheten att förenkla ägar- och ledningsprövningarna. Myndigheten ska ge förslag på åtgärder för att förbättra tillståndsgivningsprocessen med särskilt fokus på förslag som kan säkerställa att avgifterna i större utsträckning står i proportion till den arbetsinsats som utförs av myndigheten.

Stockholm den 9 januari 2020

Lena Micko

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.