Till innehåll på sidan

Problem för konsumenter vid brister i kundtjänst

Skriftlig fråga 2023/24:509 av Anna-Belle Strömberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-01-23
Överlämnad
2024-01-24
Anmäld
2024-01-25
Svarsdatum
2024-01-31
Sista svarsdatum
2024-01-31
Besvarad
2024-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Enligt konsumentreglerna ska det vara minst lika enkelt att säga upp en tjänst, prenumeration eller annat avtal som det är att ingå det, det vill säga lika lätt att hitta dit, nå fram på telefon, komma i kontakt via mail och så vidare. Men tyvärr nås jag av berättelser om att det är ofta är svårt för konsumenter att säga upp en tjänst eller produkt. Speciellt svårt är det när man ska göra det åt någon annan, exempelvis när man ska försöka hjälpa sina gamla och dementa föräldrar som inte kan göra det själva. Det finns bolag/företag som utformar sina villkor och sin kundtjänst så att det är omöjligt för dem som har ett jobb att sköta att komma fram med sitt ärende.

Konsumenter vittnar om att det inte går att mejla eller chatta för att säga upp ett abonnemang. Endast samtal tillåts för uppsägning och då ofta med en väldigt lång kötid och ett kort tidsfönster för att ringa in.

En kartläggning som Konsumentverket genomförde i juni 2023 visade att konsumenter upplever stora problem i kontakten med företagens kundtjänst. Den bransch som samlar på sig flest klagomål är, med stor marginal, telekomsektorn.

Brister i bolagens kundtjänst är ett problem för konsumenterna. Av alla anmälningar som kom in till Konsumentverket under 2021 och 2022, kopplade till 45 större bolag, stod problem med kundtjänst efter att ha köpt en vara eller tjänst för 26 procent av anmälningarna.

Den bransch som sticker ut, i negativ bemärkelse, är som nämnts ovan telekomsektorn. Av samtliga anmälningar som rörde bristande kundtjänst stod branschen för 48 procent. På delad andra plats, med 17 procent, kommer detaljhandeln och resebranschen. Frustrationen som konsumenterna upplever i sin kontakt med telekombolagen är dessvärre inte ny. För två år sedan kallade Konsumentverket branschen till samtal. Även då handlade det om den mängd anmälningar som kom in rörande bolagens bristfälliga kundtjänst.

Kartläggningen visar att klagomålen kan delas upp i tre problemområden:

  1. Konsumenten får inte hjälp. Till exempel är svarstiden för lång, konsumenten får inte svar på sitt ärende eller den utlovade åtgärden genomförs inte.
  2. Företaget kräver en viss kontaktväg. I vissa fall kan det saknas kontaktuppgifter eller så kräver företaget en muntlig uppsägning av avtalet.
  3. Det saknas möjlighet för konsumenten att spara bevis på kommunikationen med kundtjänsten.

Kontakten med kundtjänsten kan också vara problematisk ur ett tillgänglighetsperspektiv. Bolag kräver ibland att uppsägningar görs muntligt, och i vissa fall krävs det att konsumenten gör knappval på telefonen för att komma framåt i sitt ärende.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Erik Slottner:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att alla konsumenter enkelt ska kunna säga upp en tjänst, prenumeration eller annat avtal?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:509 besvarad av Statsrådet Erik Slottner (KD)

Svar på fråga 2023/24:509 Problem för konsumenter vid brister i kundtjänst

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:509 av Anna-Belle Strömberg (S)
Problem för konsumenter vid brister i kundtjänst

Anna-Belle Strömberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att alla konsumenter enkelt ska kunna säga upp en tjänst, prenumeration eller annat avtal.

Det är redan väl etablerad praxis att en näringsidkare inte kan ställa särskilda formkrav på hur en konsument ska säga upp ett avtal som avser t.ex. en prenumeration. Om konsumenten skickar ett meddelande där det tydligt framgår att denne vill säga upp avtalet måste näringsidkaren acceptera uppsägningen, så länge det står klart att det faktiskt är den konsument som står på avtalet som ger in uppsägningen. Det finns även lagkrav, som bygger på fullharmoniserad EU-rätt, som anger att näringsidkaren måste informera om sitt telefonnummer, adress, e-postadress och andra medel för kommunikation när ett avtal ingås.

Det är naturligtvis allvarligt om näringsidkare inte följer de krav som ställs på dem och om de försöker kringgå gällande rätt. Det är därför viktigt att ansvariga tillsynsmyndigheter har goda förutsättningar att ingripa mot överträdelser. Konsumentverket har tillsynsansvar avseende den information som lämnas till konsumenter vid köp på distans och myndigheten har inlett och planerar för ett antal tillsynsinsatser för att motverka de problem med bristande kundtjänstrutiner och besvär med uppsägningar som myndigheten observerat. Regeringen följer myndighetens arbete på området.

 


Stockholm den 31 januari 2024

 

 

 

Erik Slottner

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.