Problem med anlagda bränder i Örebro

Skriftlig fråga 2016/17:713 av Elisabeth Svantesson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-24
Överlämnad
2017-01-25
Anmäld
2017-01-26
Svarsdatum
2017-02-01
Sista svarsdatum
2017-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Örebro har för närvarande stora problem med anlagda bränder. Bara sedan nyår har ett tjugotal bilbränder ägt rum på olika platser runt om i Örebro. Sex bilar har varit kommunens bilar.

Samtidigt är polisen i Örebro under stor press, i likhet med polisen i övriga landet.

Att polisen i Sverige i dag inte på egen hand klarar sitt kärnuppdrag på ett tillfredsställande sätt står för de flesta klart. Det är mycket allvarligt. Det behövs en rad åtgärder på både kort och lång sikt för att komma till rätta med dagens situation.

På grund av problemet med anlagda bränder har Moderaterna i Örebro föreslagit en ordning där väktare som anlitas av Örebro kommun ska kunna hjälpa polisen i större utsträckning än i dag.

Dagens regelverk ger dock inte tydliga svar på vad väktare får och inte får göra i syfte att bistå polisen. Det är olyckligt. Risken blir att man väljer en försiktig linje. Det får i sin tur till följd att insatser från väktare som skulle kunna vara ett viktigt bidrag i arbetet för att förebygga och förhindra brott väljs bort.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för ett tydligt regelverk på området med innebörd att väktare inom rimliga gränser ska kunna hjälpa polisen och därmed bidra till att brott förebyggs och klaras upp?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:713 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:713 av Elisabeth Svantesson (M) Problem med anlagda bränder i Örebro

Elisabeth Svantesson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för ett tydligt regelverk med innebörd att väktare inom rimliga gränser ska kunna hjälpa polisen och bidra till att brott förebyggs och klaras upp. Frågan har ställts mot bakgrund av att Moderaterna i Örebro har föreslagit en ordning där väktare som anlitas av Örebro kommun ska kunna hjälpa polisen med anledning av problem med anlagda bränder.

Att komma till rätta med brottsligheten i socialt utsatta områden är av högsta prioritet för regeringen. I sitt förebyggande arbete verkar Polismyndigheten för att flytta resurser till lokal nivå och särskilt till de utsatta områdena. Det är också viktigt att i det arbetet använda sig av andra aktörer i den utsträckning som är möjlig och lämplig. Det är emellertid polisen som har huvudansvaret för att upprätthålla den allmänna ordningen i samhället och att bekämpa brott.

Yrkesmässig bevakning för annans räkning av bl.a. fastigheter, viss verk-samhet och offentlig tillställning bedrivs enligt lagen (1974:191) om be-vakningsföretag av auktoriserade bevakningsföretag. Personalen hos bevakningsföretagen (väktarna) har inte några särskilda befogenheter utan får bara ingripa på samma sätt som vem som helst i samhället.

Enligt lagen (1980:578) om ordningsvakter får dock den som inte är anställd som polisman förordnas att som ordningsvakt medverka till att upprätthålla allmän ordning. En ordningsvakt har bl.a. befogenhet att avvisa eller avlägsna personer som stör den allmänna ordningen. Ordningsvakter får förordnas att tjänstgöra vid bl.a. allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och lokaler där alkoholservering är tillåten. Ordningsvakter får även förordnas i annat fall om det finns ett särskilt behov och det är av väsentlig betydelse från allmän synpunkt. Det är Polismyndigheten som är ansvarig för att förordna ordningsvakter och därmed också för att bedöma behovet av ordningsvakter i särskilda fall.

Det finns alltså utrymme redan enligt gällande lagstiftning att använda sig av ordningsvakter för vissa uppgifter som kräver polisiära befogenheter och väktare för exempelvis bevakning.

Jag följer utvecklingen på området i syfte att uppmärksamma eventuella brister och behov av tydliggöranden i lagstiftningen som behöver åtgärdas.

Stockholm den 1 februari 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.