Problem med installation av solceller på tak

Skriftlig fråga 2023/24:73 av Leif Nysmed (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-03
Överlämnad
2023-10-03
Anmäld
2023-10-04
Svarsdatum
2023-10-11
Sista svarsdatum
2023-10-11
Besvarad
2023-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Många människor vill göra mer för att bidra till mer förnybar elproduktion och samtidigt få ned sina egna energikostnader och bidra till att vi uppnår våra klimatmål. Allt fler investerar exempelvis i egna solceller. I vissa fall ställer regleringen till oönskade problem. I stora delar av exempelvis Huddinge kommun kräver solceller på småhustak bygglov enligt 8 kap. 14 § plan- och bygglagen på grund av kulturmiljövärden. Rättspraxis har också visat att det allmänna intresset att bevara kulturmiljön i vissa fall har ansetts stå över det enskilda intresset att uppföra solceller.

Självfallet kan det vara så att kulturmiljövärden kan vara skäl för att det inte vore lämpligt med solceller på någon viss byggnad eller i något visst område. Som rättsläget ser ut nu riskerar dock alltför många småhusägare i alltför stora områden att inte kunna få möjligheten att installera solceller. Ett sätt att hantera det vore att göra det till ett allmänt intresse vid bygglovsprövningen att installera solceller och bidra till mer förnybar elproduktion.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Tänker statsrådet ta några lagstiftningsinitiativ eller vidta någon annan åtgärd för att det ska anses vara ett allmänt intresse vid bygglovsprövningen att installera solceller?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:73 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

LI2023/ 03304 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:73 av Leif Nysmed (S)
Problem med installation av solceller på tak

Leif Nysmed har frågat mig om jag tänker ta några lagstiftningsinitiativ eller vidta någon annan åtgärd för att det ska anses vara ett allmänt intresse vid bygglovsprövningen att installera solceller.

Regeringen arbetar långsiktigt för att stärka Sveriges elförsörjning. Där behöver alla fossilfria kraftslag vara med och bidra. Sedan 1 januari 2023 har skattereduktionen för installation av grön teknik, det s.k. gröna avdraget, förstärkts genom att subventionsgraden för installation av solceller höjs från 15 procent till 20 procent av de debiterade arbets- och materialkostnaderna.

När det gäller solcellsanläggningar på byggnader kan sådana vara bygglovspliktiga inom detaljplanerat område om anläggningen innebär att byggnaden byter färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial, eller om byggnadens yttre utseende avsevärt påverkas på annat sätt. Från bygglovsplikten finns dock vissa undantag, som gör att solcellsanläggningar på byggnader i många fall är bygglovbefriade.

Bygglovsbefrielsen för solfångare och solcellspaneler gäller dock, som Leif Nysmed påpekar, inte på byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. För dessa byggnader och områden gäller förbud mot förvanskning enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. En bedömning behöver göras i varje enskilt fall om solenergianläggningen avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende och därför kräver bygglov. Att anläggningen kräver bygglov betyder inte i sig att bygglov inte kan ges. Bestämmelserna i plan- och bygglagen om förvanskningsförbud avseende särskilt värdefulla byggnader och områden finns till för att skydda sådan bebyggelse mot åtgärder som äventyrar dessa värden. Även om det i vissa områden kan vara en stor del av bebyggelsen som omfattas av förvanskningsförbudet utgör denna del endast en mindre del av byggnadsbeståndet som helhet.

Enligt Tidöavtalet ska kravet på bygglov för integrerade solceller ses över. Frågan om bygglovsplikt för solceller har också hanterats av Bygglovsutredningen, vars slutbetänkande (SOU 2021:47) nu bereds inom Regeringskansliet.

Stockholm den 11 oktober 2023

Andreas Carlson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.