Problem med piracy för svensk film

Skriftlig fråga 2023/24:441 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-21
Överlämnad
2023-12-22
Besvarad
2024-01-05
Sista svarsdatum
2024-01-05
Svarsdatum
2024-01-05
Anmäld
2024-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Enligt en undersökning som filmbolaget SF Studios själva gjort strömmar nästan 500 000 svenska hushåll filmer, sport och underhållning via olagliga tjänster. I Sverige använder över 600 000 svenskar det olagliga alternativet ip-tv, enligt Interpol – i Europa är siffran nästan 14 miljoner. Antalet som olagligt strömmar film har också ökat på senare tid. I dag har en fjärdedel av befolkningen strömmat olagligt. 1,9 miljoner svenskar har gjort det den senaste månaden.

Det som kallas piracy, alltså olaglig strömning av upphovsrättsskyddat material, är ett allvarligt problem för den svenska filmbranschen. De lägger många år och stora belopp på att utveckla förstklassig underhållning – och sedan är det någon som bara stjäl det. De olagliga tjänsterna ger också intäkter till organiserad brottslighet. Branschen är full av internationella aktörer som tjänar grova pengar på att möjliggöra nedladdning som aldrig kommer kreatörerna till godo.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer följande:

 

Vad avser ministern att göra för att komma till rätta med olaglig strömning av film och tv-produktioner?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:441 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Ju2023/ 02872 Justitiedepartementet Justitieministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:441 av Lars Mejern Larsson (S)
Problem med piracy för svensk film

Lars Mejern Larsson har frågat mig vad jag avser att göra för att komma till rätta med olaglig strömning av film och tv-produktioner.

Jag delar uppfattningen att illegal strömning av film och tv är ett problem i Sverige. Att tillhandahålla denna typ av tjänster är såklart olagligt och har varit det under lång tid. Den 1 september 2020 infördes även brottsrubriceringen grovt upphovsrättsbrott som kan ge upp till sex års fängelse. Nyligen kom också den första domen avseende den nya brottsrubriceringen. Den handlade om tillhandahållande av illegal ip-tv. Påföljden blev fängelse i två år och sex månader. De tilltalade dömdes även att betala skadestånd med sammanlagt ca 195 miljoner kronor.

När det gäller den brottsbekämpande verksamheten finns redan poliser och åklagare som är specialiserade på immaterialrättsbrott. Skatteverket har också under 2021 till 2023 genomfört skattekontroller av aktörer som sålt olagliga TV-tjänster. Kontrollerna omfattade oredovisade inkomster på stora belopp och flertalet utredningar har eller kommer att resultera i brottsanmälningar. Myndigheternas aktiva arbete i kombination med regeringens omfattande åtgärder för att bekämpa den organiserade brottsligheten bör enligt min mening få effekt på problemet med olaglig strömning. Jag utesluter dock inte att det kan finnas anledning att återkomma i denna fråga framöver.

Stockholm den 5 januari 2024

Gunnar Strömmer

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.