prövning av lagen om sjuklön

Skriftlig fråga 2003/04:192 av Lundberg, Inger (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-10-31
Anmäld
2003-10-31
Besvarad
2003-11-05
Svar anmält
2003-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 oktober

Fråga 2003/04:192

av Inger Lundberg (s) till statsrådet Hans Karlsson om prövning av lagen om sjuklön

I flera kommuner i Örebro län pågår ett ambitiöst arbete för att minska sjukfrånvaron, med särskilt fokus på långtidssjukskrivningar. Så har till exempel Karlskoga kommun byggt upp projektet Ökad frisknärvaro, som bland annat fokuserar på upprepad korttidsfrånvaro, som ofta är ingången till långtidssjukskrivning.

För att få bättre bilder av hur människor drabbas av olika sjukdomar, som leder till korttidsfrånvaro behöver man kunna se vilka sjukdomar människor drabbas av. Under de första sju dagarna utgår sjuklön betalad av arbetsgivaren. Samtidigt krävs inget läkarintyg. Enligt 9 § i lagen om sjuklön ska den enskilde lämna en skriftlig försäkran om att han varit sjuk till arbetsgivaren. Däremot behöver inte försäkran innehålla någon närmare uppgift om sjukdomen.

Detta innebär att en arbetsgivare, som i samarbete med företagshälsovården vill genomföra förebyggande åtgärder för att minska upprepad korttidsfrånvaro saknar uppgifter om orsakerna till denna. Det skulle vara av stort värde för möjligheterna att driva ett förebyggande arbete att regeringen prövade möjligheterna till en förändring av Sjuklönelagens § 9 så att det ankom på den enskilde att ange skäl till sjukfrånvaron. Även om det inte kan göras med den säkerhet, som när läkaren anger en frånvaroorsak på sjukintyget bör uppgifterna ge värdefull kunskap för det förebyggande arbetet på enskilda arbetsplatser.

Jag vill därför fråga statsrådet Karlsson om han är beredd att undersöka behovet av förändring av § 9 i Sjuklönelagen.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:192 besvarad av

den 5 november

Svar på fråga 2003/04:192 om prövning av lagen om sjuklön

Statsrådet Hans Karlsson

Inger Lundberg har frågat mig om jag är beredd att undersöka behovet av förändringar av 9 § i sjuklönelägen så att det ankommer på arbetstagaren att ange skäl till sjukfrånvaron.

Lagen (1991:1047) om sjuklön trädde i kraft den 1 januari 1992. Allt sedan dess har gällt att en arbetstagare för att få sjuklön ska lämna in en försäkran om arbetsförmågans nedsättning på grund av sjukdom. Försäkran behöver inte innehålla närmare uppgifter om sjukdomen, det vill säga diagnos.

Det är möjligt för arbetsmarknadens parter att träffa kollektivavtal om att försäkran även ska innehålla uppgift om diagnos.

Inger Lundberg framhåller att det kan vara av värde i arbetsgivarens förebyggande arbete att veta orsaken till sjukfrånvaron även i korta sjukdomsfall. Detta måste dock vägas mot den enskildes behov av integritet.

I de flesta fall torde relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare vara sådan att det inte är kontroversiellt för arbetstagaren att berätta för arbetsgivaren vilken sjukdom eller skada som orsakat arbetsoförmågan. Erfarenheterna sedan 1992 är också att det är ytterst sällan som problem uppstår genom att arbetsgivaren inte fått kännedom om diagnos.

Med anledning av ovanstående är jag inte beredd att för närvarande införa en lagstadgad skyldighet för arbetstagare att uppge diagnos i samband med försäkran för sjuklön.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.