Till innehåll på sidan

Prövning, tillsyn och uppföljning på friskoleområdet

Skriftlig fråga 2012/13:632 av Persson, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-07-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-08-07
Svar anmält
2013-08-15
Anmäld
2013-08-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juli

Fråga

2012/13:632 Prövning, tillsyn och uppföljning på friskoleområdet

av Peter Persson (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Riksrevisionen granskade i sin rapport Godkänd? (RiR 2012:17) Skolinspektionens prövningar av ansökningar från enskilda som ville bli huvudmän. Riksrevisionen menade att Skolinspektionens prövning behövde utvecklas och att regeringen behövde följa upp verksamheten samt också utifrån andra perspektiv och skaffa sig en uppfattning om huruvida regelverket som helhet fortfarande fungerade utifrån de förändringar som skett. Riksrevisionen ansåg att på det sätt som prövningen genomförs i dag var det oklart i vilken utsträckning Skolinspektionen faktiskt prövar den framtida huvudmannens förutsättningar att bedriva skolverksamhet. Oklarheten berodde framför allt på att prövningen fokuserade på att kontrollera de sökandes kunskaper om skollagstiftningen genom en ansökningsblankett, där de sökande skulle svara rätt på alla frågor. Denna metod medförde att det fanns risk för att Skolinspektionens prövning ledde till att huvudmän som inte hade förutsättningar att följa regelverket blev godkända som huvudmän.

Efter rapportens publicering har det skett ett antal uppmärksammade nedläggningar inom friskolebranschen som förefaller ha tagit både statsrådet och ansvariga myndigheter med överraskning. Elever har fått byta skola för att kunna gå klart utbildningar samt har tvingats till kompletteringar.

Genom vilka åtgärder avser utbildningsministern att förbättra sitt och regeringens arbete med prövning, tillsyn och uppföljning på friskoleområdet?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:632 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 7 augusti

Svar på fråga

2012/13:632 Prövning, tillsyn och uppföljning på friskoleområdet

Utbildningsminister Jan Björklund

Peter Persson har frågat mig om genom vilka åtgärder jag avser att förbättra mitt och regeringens arbete med prövning, tillsyn och uppföljning på friskoleområdet.

Som Peter Persson säkert vet behandlade riksdagen den 16 maj 2013 regering­ens skrivelse med anledning av Riksrevisionens rapport om Statens skolinspektions prövningar av ansökningar från enskilda som vill bli huvudmän (skr. 2012/13:121, bet. 2012/13:UbU14, rskr. 2012/13:225). Regeringen, lik­som riksdagen, instämmer i Riksrevisionens iakttagelse att Skolinspektionens prövning kan utvecklas ytterligare och noterar att det inom Skolinspektionen pågår ett förbättringsarbete i linje med de flesta av Riksrevisionens rekommendationer.

Den 25 maj 2013 presenterade sex partier i riksdagen som är representerade i den parlamentariskt sammansatta Friskolekommittén (U 2011:04) en överens­kommelse om förändringar av reglerna för Skolinspektionens prövning, bland annat när det gäller prövning av huvudmännens vandel och ekonomiska förhållanden samt av personer med ett bestämmande inflytande i verksamheten. Friskolekommittén har ännu inte lämnat sitt betänkande, vilket jag erfar kommer att ske inom kort. Betänkandet kommer att remitteras.

Jag kan i sammanhanget informera om att arbetsgruppen med uppdrag att utarbeta förslag till vissa ändringar i skollagen (U 2013:C) har fått i uppdrag att analysera dagens lagstiftning samt vid behov lämna alternativa förslag som ger hemkommunen ansvar för att själv eller i samverkan med andra kommuner ge elever i fristående gymnasieskolor möjlighet att fullfölja utbildningen på vald inriktning vid till exempel konkurs (U2013/4331/SAM).

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.