psykiskt våld inom familjen

Skriftlig fråga 2004/05:352 av Gidblom, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-16
Anmäld
2004-11-16
Besvarad
2004-11-24
Svar anmält
2004-11-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 november

Fråga 2004/05:352

av Birgitta Gidblom (s) till socialminister Berit Andnor om psykiskt våld inom familjen

Våld i någon form kan aldrig försvaras. På senaste tiden har våldet mot kvinnor uppmärksammats mer än någonsin, och vad som är positivt är att det är många män som nu tar ställning mot detta våld mot kvinnor. I familjer där våld förekommer drabbas barnen också hårt, ibland utsätts också de för våld och misshandel. Ett annat problem som inte nämns alltför ofta är kvinnors psykiska terror mot sina män. Det finns kvinnor som systematiskt misshandlar sina män verbalt, och gör männens liv till ett helvete. Män som råkar ut för detta måste också uppmärksammas och få det stöd och den hjälp de behöver. I en del fall blir mannen också fysisk misshandlad. När eller om det sen blir en skilsmässa används ofta barnen som brickor i ett spel mellan föräldrarna. I vårdnadstvister är det alltid barnen som kommer i kläm. En skilsmässa är oftast smärtsam för alla parter, men att använda sina gemensamma barn för att tillfoga den andra föräldern skada är för mig obegripligt. Här tänker inte föräldrarna på barnens bästa. För kvinnan är dessa handlingar en förlängning av den psykiska misshandel hon utsatt mannen för under äktenskapet. Barnen är vår framtid, och vi måste alla hjälpas åt för att de ska ha en trygg barndom. Där har båda föräldrarna naturligtvis ett stort ansvar, men också de som arbetar med dessa frågor.

Fråga:

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att dessa frågor också uppmärksammas?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:352 besvarad av

den 24 november

Svar på fråga 2004/05:352 om psykiskt våld inom familjen

Statsrådet Morgan Johansson

Birgitta Gidblom har frågat socialministern vad hon avser att vidta för åtgärder för att frågor som rör barn som växer upp i familjer där det förekommer våld och frågor som rör män som utsätts för våld av närstående kvinnor uppmärksammas. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Våld är ett allvarligt samhällsproblem. Våld inom familjen är särskilt allvarligt eftersom det där finns starka känslomässiga band och beroendeförhållanden. Kvinnor som utsätts för våld av närstående män utgör en mycket stor del av alla våldsutsatta. Därför har mäns våld mot kvinnor fått uppmärksamhet och prioritet de senaste åren. Den problematiken har bedömts som betydligt mer omfattande än kvinnors våld mot män i nära relationer. Det innebär inte att frågan om kvinnors våld mot närstående inte är relevant. Det är omvittnat att den typ av psykiska övergrepp av kvinnor riktat mot män som Birgitta Gidblom beskriver förekommer. Det är inte sällan fråga om att ta kontroll över partnern och begränsa dennes livsutrymme. Om det rör sig om rena trakasserier och brottsliga handlingar ska samhället självklart ingripa.

För att motverka och bekämpa våld inom familjen måste vi uppmärksamma och våga befatta oss med våld som utövas av såväl män som kvinnor, inom både hetero- och homosexuella förhållanden. De barn som växer upp i familjer där det förekommer våld tar lika stor skada oavsett vem av föräldrarna som utövar våldet.

När det gäller frågan om att inte tillräcklig hänsyn tas till barnets bästa i samband med skilsmässor vill jag hänvisa till 2002 års vårdnadskommitté (Ju 2002:09) som bland annat utvärderar 1998 års vårdnadsreform. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 mars 2005. Frågan om våld inom familjen har stor plats i utredningens arbete. Barnets bästa ska vara utgångspunkten i vårdnads- boende- och umgängesfrågor. Barn får aldrig användas som vapen i konflikt mellan makar.

Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver. Ansvaret omfattar naturligtvis också de män som behöver hjälp att förändra sin situation på grund av en närstående kvinnas våld. När det gäller barn har socialtjänsten ett särskilt ansvar att verka för att barn och ungdomar växer upp under trygga och goda förhållanden. Vidare har socialtjänsten ett huvudansvar i frågor som rör barn som far illa eller riskerar att fara illa att se till att samverkan mellan samhällsorgan, organisationer och andra som berörs kommer till stånd.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.