Radioaktiv metall i konsumentprodukter

Skriftlig fråga 2013/14:74 av Persson, Kent (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-10-24
Anmäld
2013-10-24
Besvarad
2013-10-30
Svar anmält
2013-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga

2013/14:74 Radioaktiv metall i konsumentprodukter

av Kent Persson (V)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Kärnkraften ger upphov till radioaktivt metallskrot. I Sverige tas det om hand vid Studsviks metallåtervinningsanläggning. Omkring 3 000 ton radioaktivt skrot passerar anläggningen utanför Nyköping varje år. Skrotet smälts där ned och blandas ut med icke radioaktiv metall och friklassas. Enligt ett inslag i Vetenskapsradions miljöprogram Klotet den 9 februari 2011 är det hemligt vart metallen sedan tar vägen. Det är därför omöjligt för konsumenter att veta om produkter de köper innehåller den friklassade metallen. Strålsäkerhetsmyndigheten beslutade den 8 december 2010 att avslå journalisten Pelle Zetterstens begäran att få reda på vem som tar emot metallen. Kammarrätten i Stockholm avslog den 11 januari 2011 Zetterstens överklagande av beslutet.

Radioaktiv metall kan också förekomma i konsumentvaror som importeras till Sverige. Tullen har stoppat införsel av varor som gett utslag för radioaktivitet. Det har till exempel rört sig om foderskålar för djur, salt- och pepparströare och lampfötter.

Jag vill därför fråga näringsminister Annie Lööf:

Avser ministern att ta några initiativ för att se till att radioaktiv metall inte används i konsumentvaror som säljs i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:74 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 30 oktober

Svar på fråga

2013/14:74 Radioaktiv metall i konsumentprodukter

Miljöminister Lena Ek

Kent Persson har frågat näringsministern om hon avser att ta några ini-tiativ för att se till att radioaktiv metall inte används i konsumentvaror som säljs i Sverige.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Smältning är en etablerad behandlingsmetod för radioaktivt förorenade metaller i de smältanläggningar för radioaktivt metallskrot som finns i Europa. Syftet med behandlingen är dels att avskilja en del av radioaktivi-teten till slagg och stoft, dels att reducera volym. I smältanläggningen i Studsvik behandlas metallskrot från i första hand kärnteknisk industri. Genom att dekontaminera med olika tekniker och därefter smälta mate-rialet kan en stor del av materialet friklassas och återcirkuleras. Den radioaktiva restprodukten, som vanligen endast uppgår till några procent av ursprungsvolymen, återgår till kunden och hanteras som radioaktivt avfall.

Friklassning innebär att det inte ska finnas någon fara från strålsäker-hetssynpunkt för fortsatt hantering eller användning av materialet. Det är Strålsäkerhetsmyndigheten som får besluta om friklassning.

Enligt gällande villkor redovisar Studsvik Nuclear AB årligen mottagare av friklassat material till Strålsäkerhetsmyndigheten. Vid begäran om ut-lämnande av sådan redovisning har myndigheten bedömt att den omfatt-as av affärssekretess, eftersom det kan antas att Studsvik Nuclear AB lider skada om uppgifterna röjs. Redovisningen har därför inte lämnats ut. Frågan har prövats i Kammarrätten som instämt i Strålsäkerhets-myndighetens bedömning.

I de sällsynta fall som radioaktivt förorenat material har påvisats av tullen handlar det inte om material som är friklassat och har återanvänts i kon-sumentprodukter. Det handlar i stället sannolikt om metaller som har blivit förorenade på något sätt, t.ex. genom att radioaktiva strålkällor som används som nivågivare i smältverk av misstag har hamnat i metall-smältan som senare har använts för olika produkter.

I EU:s nya strålskyddsdirektiv föreslås att medlemsstaterna ska upp-muntra inrättandet av system för upptäckt av radioaktiv kontamination
i metallprodukter som importeras från tredje land. Vidare föreslås att system inrättas i syfte att upptäcka herrelösa strålkällor på t.ex. platser såsom stora skrotupplag och större återvinningsanläggningar för metall-skrot. Direktivet förväntas antas inom kort.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.