Rån, hot och våld som arbetsmiljöproblem

Skriftlig fråga 2009/10:790 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-06
Anmäld
2010-05-06
Besvarad
2010-05-12
Svar anmält
2010-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 maj

Fråga

2009/10:790 Rån, hot och våld som arbetsmiljöproblem

av Birgitta Eriksson (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Att bli utsatt för rån, hot och våld i sitt arbete innebär en djup kränkning och skapar en långvarig känsla av otrygghet hos den anställde. För många innebär det ett men för livet och innebär att vederbörande inte längre kan fortsätta med det arbete man haft. Anställda som hanterar kontanter är särskilt utsatta, vare sig det rör sig om i butiker eller om värdetransporter. I fjol skedde nära 1 200 butiksrån, och det är en siffra som stadigt ökat de senaste åren.

Arbetsmiljöverket satsar nu på butikssäkerhet. Totalt ska verket besöka 3 000 butiker. De arbetsplatser som Arbetsmiljöverket kommer att fokusera på är mindre butiker med upp till fem anställda, särskilt sådana som har kvällsöppet, har ett riskutsatt läge eller som säljer värdesaker. Planeringen av insatsen har skett i samråd med Handels och Svensk Handel.

Arbetsmiljöverkets satsning måste stöttas och vidareutvecklas genom olika initiativ av statsrådet. Arbetsgivaren måste säkerhetsutbilda sin personal. Riskfyllt ensamarbete måste begränsas och en 18-årsgräns för kassaarbete borde införas. Krav på utbildning och säkerhetsarrangemang i samband med värdetransporter måste skärpas. Nya initiativ för att få bort kontanthantering eller göra dessa säkrare måste tas.

Vilka initiativ kring arbetsmiljön avser arbetsmarknadsministern att ta för att minska det problem som rån, hot och våld utgör – inte minst mot butiksanställda och inblandade i värdetransporter?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:790 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 12 maj

Svar på fråga

2009/10:790 Rån, hot och våld som arbetsmiljöproblem

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Birgitta Eriksson har frågat mig vilka initiativ kring arbetsmiljön jag avser att ta för att minska det problem som rån, hot och våld utgör – inte minst mot butiksanställda och inblandade i värdetransporter.

Det är ett allvarligt arbetsmiljöproblem som Birgitta Eriksson tar upp och det är viktigt att motverka våld och hot i arbetslivet så att människor kan känna sig trygga på sin arbetsplats.

Regeringen har därför gett Arbetsmiljöverket ett uppdrag att genomföra en kunskaps- och informationssatsning för att motverka våld och hot i arbetslivet. Uppdraget har även ett jämställdhetsperspektiv. Satsningen, som pågår under 2009 och 2010 och omfattar sammanlagt 14 miljoner kronor, ska ge ökad kunskap om de miljöer och situationer där risker för våld och hot kan uppstå och i vilka branscher och yrkesgrupper som riskerna för att utsättas för våld och hot är störst. Som en del i uppdraget genomför Arbetsmiljöverket nu den nationella tillsynsinsatsen Hot och våld i detaljhandel som Birgitta Eriksson hänvisar till. Syftet med insatsen är bland annat att föra ut den kunskap som finns hos verket för att förebygga hot och våldssituationer. Dessutom tar Arbetsmiljöverket fram kunskapssammanställningar när det gäller aktuella forskningsområden med koppling till hot och våld. En översyn av föreskrifterna om hot och våld kommer också att göras.

Förutom den nämnda kunskaps- och informationssatsningen med direkt syfte att motverka våld och hot i arbetslivet har regeringen även gjort en förstärkning av Arbetsmiljöverkets anslag för att bland annat göra en allmän informations- och kunskapssatsning. Anslaget ökas successivt under perioden 2009–2011 och innebär en sammanlagd nivåhöjning av anslaget med 57 miljoner kronor från och med 2011. Syftet med informationssatsningen är att fler arbetsplatser ska stimuleras till ett effektivt arbetsmiljöarbete och nås av den kunskap som finns hos verket. Särskilt viktigt är också att även de minsta arbetsplatserna, där ofta stora risker för allvarliga olycksfall finns, nås av informationsinsatser.

Mot bakgrund av att det redan pågår omfattande satsningar på det viktiga område som hot och våld utgör avser jag inte att ta några ytterligare initiativ.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.