Rån mot elektronikkedjor

Skriftlig fråga 2017/18:142 av Lars-Arne Staxäng (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-10-23
Överlämnad
2017-10-23
Anmäld
2017-10-24
Sista svarsdatum
2017-11-01
Svarsdatum
2017-11-08
Besvarad
2017-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

SR Ekot rapporterade den 19 oktober att rån mot elektronikkedjor har ökat det senaste året. Detta enligt siffror som arbetsgivarorganisationen Svensk Handel har tagit fram. Enligt Svensk Handel har antalet rån som de bedömt är överlagda ökat från 2 rån 2015 till ca 40 rån förra året. I år har det hittills skett 16 överlagda rån enligt Svensk Handel. Enligt Svensk Handel är det oftast mobiltelefoner och bärbara datorer som är intressanta för de kriminella och dessa säljs ofta vidare utomlands.

SR Ekot har även rapporterat att polisen kommer att inleda en nationell kartläggning av rån och grova stölder av kapitalvaror. Genom kartläggningen hoppas polisen få en mer övergripande bild av hur det ser ut och vilka som ligger bakom stölderna.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några initiativ med anledningen av det ökade antalet rån mot elektronikkedjor?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:142 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2017/18:142 av Lars-Arne Staxäng (M) Rån mot elektronikkedjor

Lars-Arne Staxäng har frågat mig om jag avser att vidta några initiativ med anledningen av det ökade antalet rån mot elektronikkedjor.

Sverige ska vara ett tryggt land att leva i. Det förutsätter ett starkt rättsväsende och en tillgänglig polis som ökar tryggheten och bekämpar brottsligheten. För att förbättra förutsättningarna för polisen har regeringen bland annat föreslagit historiskt stora resurstillskott till Polismyndigheten för de kommande tre åren. Utifrån de nya budgetramarna och verksamhetens behov är det Polismyndigheten som avgör hur resurser ska fördelas internt.

Polismyndigheten och Svensk Handel har under flera år haft en fungerande samverkan och det senaste mötet genomfördes under oktober 2017. Samarbetet syftar bland annat till att öka förmågan att tidigt upptäcka och agera mot seriebrottslighet. Inom ramen för samarbetet diskuteras dessutom brottsförebyggande aktiviteter och andra åtgärder som polisen har vidtagit eller planerar att vidta.

Regeringens brottsförebyggande program, Tillsammans mot brott, riktar sig till en bred målgrupp och även när det gäller denna typ av brottslighet är det angeläget att flera aktörer bidrar i det förebyggande arbetet. I sammanhanget är det viktigt att påpeka att också butikerna har ett ansvar för att minska risken att bli utsatta för rån eller stölder, exempelvis genom en säker förvaring av dagskassor och stöldbegärlig elektronik.

Jag har inte för avsikt att vidta någon ytterligare åtgärd i dagsläget.


Stockholm den 8 november 2017


Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.