Ränteavdrag för elnätsinfrastruktur

Skriftlig fråga 2021/22:1368 av Camilla Brodin (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-25
Överlämnad
2022-03-29
Anmäld
2022-03-30
Svarsdatum
2022-04-06
Sista svarsdatum
2022-04-06
Besvarad
2022-04-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Regeringen beslutade den 28 oktober 2021 att en särskild utredare ska se över ett flertal frågor utifrån de nya skatteregler för företagssektorn som trädde i kraft 2019. Utredningen ska bland annat analysera behovet och lämpligheten av ett infrastrukturundantag i ränteavdragsbegränsningsreglerna samt föreslå utformning av ett sådant undantag. Detta är något vi välkomnar. Inte minst för att Sverige står inför ett omfattande investeringsbehov av elnäten. Enligt branschen handlar det om investeringar på över 500 miljarder till 2045. Det är enorma summor som ska möjliggöra elektrifieringen i industri och transporter och för att klara klimatmålen. 

Den stora omställning Sverige står inför kräver att vi ser över alla verktyg som står till buds. Elnäten behöver utvecklas så effektivt som möjligt oaktat stam-, region- eller lokalnäten. En del av denna utveckling bygger på en effektiv finansiering. Kapitalintensiva verksamheter som infrastruktur och elnät finansieras med hög andel lån, vilket innebär att ränteavdrag blir ett viktigt verktyg för att möjliggöra en billigare utbyggnad av elsystemet. Redan i dag har flera EU-länder infört ett undantag för elnätsinfrastruktur för att säkerställa omställningen av energisystemet. De länder som infört denna lättnadsregel är bland annat Belgien, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna och Storbritannien. Sverige med stora ambitioner att ställa om både industri- och transportsektorn riskerar att ha sämre förutsättningar än andra länder inom EU. Sverige ligger i dag efter andra EU-länder som redan implementerat ett undantag, och vårt land ska vänta ytterligare två år på att utredningen ska vara klar.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Kommer utredningen att lägga extra fokus på undantaget för elnätsinfrastruktur, och om inte, vilka åtgärder är ministern beredd att vidta?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1368 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Fi2022/ 01139 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1368 av Camilla Brodin (KD)
Ränteavdrag för elnätsinfrastruktur

Camilla Brodin har frågat mig om utredningen kommer att lägga extra fokus på undantaget för elnätsinfrastruktur, och om inte, vilka åtgärder jag är beredd att ta.

Vid införandet av avdragsbegränsningen övervägdes det om det skulle införas ett infrastrukturundantag för negativa räntenetton (prop. 2017/18:245 s. 86–88). Regeringen ansåg då att frågan om ett undantag för infrastruktur skulle kräva närmare analys och beredningsunderlag och att det därför inte var möjligt att införa inom ramen för införandet av avdragsbegränsningen för negativa räntenetton, men att regeringen hade för avsikt att återkomma i frågan.

Den 28 oktober 2021 beslutade regeringen att ge en särskild utredare i uppdrag att bl.a. analysera behovet och lämpligheten av ett infrastrukturundantag samt föreslå utformningen av ett sådant undantag (dir. 2021:97). Uppdraget ska redovisas senast den 1 november 2023.

Stockholm den 6 april 2022

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.