Ratificering av CEPA

Skriftlig fråga 2018/19:10 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-23
Överlämnad
2019-01-23
Anmäld
2019-01-24
Svarsdatum
2019-01-30
Sista svarsdatum
2019-01-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 24 november 2017 slöts ett avtal, CEPA (The Comprehensive & Enhanced Partnership Agreement between the European Union and Armenia), mellan EU och Armenien.

Det nya avtalets tillämpningsområde är omfattande och täcker ekonomiska, handelspolitiska, sektorsövergripande och även politiska frågor.

Eftersom avtalet är ett så kallat blandat avtal krävs att även EU:s medlemsstater för egen del måste underteckna samt godkänna eller ratificera avtalet.

När jag i maj 2018 besökte Armenien i egenskap av talman restes frågor om Sveriges ratificering av avtalet. Efter hemkomsten undersöktes var i ratificeringsprocessen avtalet befinner sig, men inga svar kunde ges. Inte heller vid utrikesutskottets sammanträde den 11 oktober kunde kabinettssekreterare Annika Söder svara på frågor om ratificeringsprocessen.

Jag ställde den 24 oktober 2018 en fråga till utrikesministern om detta avtal men fick då till svar att frågan inte skulle besvaras med hänvisning till att regeringen var en övergångsregering. Men nu har en ny regering tillträtt.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Var i ratificeringsprocessen befinner sig CEPA och när väntas riksdagen få ärendet på sitt bord?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:10 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till rik

sdagen


Svar på fråga 2018/19:10 av Björn Söder (SD)
Ratificering av CEPA

Björn Söder har frågat mig om ratificeringsprocessen av det omfattande och fördjupade partnerskapsavtalet mellan Europeiska unionen, Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Armenien, å andra sidan (CEPA).

Avtalet syftar till att stärka de bilaterala relationerna och den politiska dialogen mellan EU och Armenien samt leda till förbättrade möjligheter för handel och investeringar. Avtalet är ett blandat avtal mellan EU och dess medlemsstater och Armenien. Det innebär att både EU och medlemsstaterna undertecknar avtalet som sedan ska ratificeras av medlemsstaterna innan det träder i kraft.

Regeringen har för avsikt att inom kort återkomma till riksdagen i frågan.

Stockholm den 30 januari 2019

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.