Till innehåll på sidan

Rätten till tolk inom hälso- och sjukvården

Skriftlig fråga 2022/23:43 av Fredrik Lundh Sammeli (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-07
Överlämnad
2022-11-08
Anmäld
2022-11-09
Svarsdatum
2022-11-16
Sista svarsdatum
2022-11-16
Besvarad
2022-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Tidöavtalets skrivning om begränsning av rätten till tolk för personer med uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap har mötts av skarp kritik och oro bland många olika yrkesgrupper i samhället.

Inte minst vårdpersonal har pekat på de stora risker som en sådan reform medför för såväl patienter, som riskerar sin hälsa, som för vårdpersonal, vars misstag kan kosta deras legitimationer.

Jag har med glädje noterat sjukvårdsministerns mycket tydliga hållning i medierna, där statsrådet varit tydlig med att förslaget att ta bort tolkstöd skulle strida mot flera skarpa lagar om patientsäkerhet och en jämlik vård. Jag har dock dessvärre också noterat hur Sverigedemokraternas företrädare gett uttryck för en avvikande uppfattning.

Min fråga till statsrådet Acko Ankarberg Johansson är därför:

 

Kommer utredningsdirektiven att vara tydliga med att tolk i hälso- och sjukvården undantas?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:43 besvarad av Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

S2022/04229 Socialdepartementet Sjukvårdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:43 av Fredrik Lundh Sammeli (S)
Rätten till tolk inom hälso- och sjukvården

Fredrik Lundh Sammeli har frågat mig om utredningsdirektiven kommer att vara tydliga med att tolk i hälso- och sjukvården undantas.

Alla som kommer till och stannar i Sverige ska ta ansvar för att bli en del av det svenska samhället. I det ingår att lära sig svenska. När integrationen fungerar skapas ett rikare, mer tolerant och framgångsrikt samhälle. Språket är en nyckel till integration och efter en tid i Sverige är det rimligt att ställa krav på kunskaper i svenska. Med goda språkkunskaper minskar behovet av att tillhandahålla tolk i kontakter med olika samhällsfunktioner. Det är i ljuset av detta som överenskommelsen om en begränsning av tillgången till offentligt finansierad tolk för personer med uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap samt överenskommelsen om att det i första hand är den enskilde som ska betala för tolktjänst, ska läsas. Det är på ett principiellt plan inte en rimlig utgångspunkt att skattebetalarna ska finansiera tolkning för den som varaktigt lever i Sverige. Finansieringen av tolktjänst som tillhandahålls av offentlig verksamhet måste bygga på en avvägning mellan en kostnadseffektiv och ändamålsenlig användning av skattebetalares medel och den enskildes verkliga och godtagbara behov i kontakt med olika samhällsfunktioner. Förslagen behöver utformas i enlighet med EU-rättsliga bestämmelser och andra internationella åtaganden. Den exakta utformningen av dessa förslag kommer vi att återkomma till när de har utretts och beretts.

Inom hälso- och sjukvårdslagstiftningen är patientsäkerheten en grundbult. Enligt patientsäkerhetslagen har vårdgivare en skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete och förebygga vårdskador. Hälso- och sjukvårdens medarbetare är skyldiga att bidra till en hög patientsäkerhet och har ett personligt ansvar för hur de fullgör sina arbetsuppgifter enligt lagen. I det ingår att erbjuda sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, och att vården så långt som möjligt utformas och genomförs i samråd och nära dialog med patienten. En förtroendefull kommunikation mellan patienten och hälso- och sjukvårdens medarbetare är en förutsättning för att medarbetarna ska kunna fullgöra sina skyldigheter. Utebliven information eller språkliga missförstånd kan få allvarliga konsekvenser och påverka patientsäkerheten negativt.

Sammanfattningsvis vill jag understryka att hälso- och sjukvård är en samhällstjänst med särskilda behov av en väl fungerande kommunikation mellan olika parter, till exempel mellan patient och behandlande läkare, för att kunna ge en så god vård som möjligt. Den aspekten behöver beaktas i det fortsatta arbetet.

Stockholm den 16 november 2022

Acko Ankarberg Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.