Till innehåll på sidan

rättigheter att välja vårdgivare i hela landet

Skriftlig fråga 2000/01:1196 av Sjölund, Anders (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-10
Anmäld
2001-05-15
Besvarad
2001-05-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 maj

Fråga 2000/01:1196

av Anders Sjölund (m) till socialminister Lars Engqvist om rättigheter att välja vårdgivare i hela landet

De fyra nordligaste landstingen har beslutat att de människor i regionen som behöver vård inte ska få utöva sitt fria vårdval. Landstingen i norr tar ut de högsta skatterna i landet men har samtidigt de längsta vårdköerna, och förvägrar sina patienter samma rättigheter som patienter har i övriga landet.

Den socialistiska majoriteten låser på detta sätt fast sina länsmedborgare i permanenta och långa vårdköer. Detta sätter medborgarna i de fyra nordligaste länen i en negativ särställning i landet. Trots att det finns tomma vårdplatser för t.ex. gråstarr och höftledsoperationer på andra platser i landet, tvingas de norrländska patienterna till fortsatt sjukskrivning och onödigt lidande på grund av politiskt fattade beslut.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialministern:

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att även de norrländska patienterna ska få samma rätt till sjukvård som övriga patienter i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1196 besvarad av

den 23 maj

Svar på frågorna 2000/01:1195 om rätten till vård, 1196 om rättigheter att välja vårdgivare i hela landet och 1204 om rätten till likvärdig sjukvård på lika villkor

Socialminister Lars Engqvist

Björn Leivik har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att ge patienter i hela landet samma möjligheter att söka vård i andra landsting än det man tillhör. Anders Sjölund har frågat mig om vilka åtgärder jag ämnar vidta för att även de norrländska patienterna ska få samma rätt till sjukvård som övriga patienter i Sverige. Carl-Axel Johansson har frågat mig om jag avser att lägga fram förslag som stärker strukturomvandlingar såsom fritt vårdsökande och alternativa driftsformer inom sjukvården.

Som jag tidigare framfört med anledning av Björn Leiviks fråga (2000/01:1124) har möjligheten att söka vård i andra landsting än i hemlandstinget uppmärksammats i de s.k. Dagmaröverläggningarna mellan staten och Landstingsförbundet. Parterna konstaterade i Dagmaröverenskommelsen för år 2000 att det är mycket angeläget att tillgodose både krav på reella valmöjligheter och tydliga regelverk.

Landstingsförbundet har med anledning av överenskommelsen utarbetat en landsövergripande rekommendation om valmöjligheter i vården, som ersätter de många olika rekommendationer som tidigare fanns. Ett syfte med rekommendationen är att åstadkomma en större likhet över landet när det gäller möjligheten att välja sjukhus och annan specialistvård.

Landstingsförbundet arbetar nu för att alla landsting ska godkänna rekommendationen så att den kan börja gälla fr.o.m. den 1 juli 2001. Samverkansnämnden i norra regionen beslutade den 9 maj 2001 att inte ställa sig bakom rekommendationen. De fyra berörda landstingen @ Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland @ har emellertid ännu inte fattat beslut om de ska följa Samverkansnämndens avslagslinje eller inte. Detta kommer att avgöras av respektive landsting före den 1 juli 2001.

Jag har mot den bakgrunden inte för avsikt att vidta några ytterligare åtgärder för närvarande utan följer aktivt landstingens ställningstagande till rekommendationen. Detta är också i linje med Dagmaröverenskommelsen för år 2001 där parterna enats om att följa arbetet med rekommendationen innan behovet av att lagstifta om valmöjligheter i hälso- och sjukvården övervägs.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.