Till innehåll på sidan

Rättigheter för barn som fötts utomlands genom värdmoderskap

Skriftlig fråga 2018/19:596 av Barbro Westerholm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-04-29
Överlämnad
2019-04-30
Anmäld
2019-05-02
Svarsdatum
2019-05-08
Sista svarsdatum
2019-05-08
Besvarad
2019-05-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Oavsett om värdmoderskap är tillåtet i Sverige eller ej finns det barn till svenska föräldrar som tillkommer på det viset. De barnen förtjänar samma trygghet och rättsliga skydd som andra. Barnets bästa måste alltid komma i första rummet, och det är vanligen till barnets bästa att dess rättsliga föräldrar är de som önskar vara det.

Propositionen Modernare regler om assisterad befruktning och föräldraskap (prop. 2017/18:155) innebar ett litet steg framåt. Socialnämnder och domstolar fick något utökade möjligheter att fastställa faderskap bland annat för barn som tillkommit utomlands genom värdmoderskap.

Men enligt uppgifter i medier drar svenska myndigheter i motsatt riktning. Skatteverket har som ny policy att inte utfärda samordningsnummer (som krävs för att ett barn ska kunna få ett pass) förrän det finns en lagakraftvunnen dom om faderskapet – trots att det i själva domen anges att den gäller omedelbart. Eftersom myndigheterna i länderna där barnen kommit till däremot erkänner föräldrar genom värdmoder är barnen under väntetiden stats- och föräldralösa. Barnen får inte tillgång till försäkringar, vård och vaccinationer, och föräldrarna står utan föräldrapenning.

Det är knappast till barnets bästa, det är inte i enlighet med domarna och det är rimligen inte heller i enlighet med lagstiftarens intention – då lagarna nyligen ändrats för att det skulle bli lättare, inte svårare, att bli rättslig förälder till ett barn.

Därför vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Överväger ministern någon åtgärd för att stärka rättigheterna för barn som fötts utomlands genom värdmoderskap?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:596 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/01633/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:596 av Barbro Westerholm (L)
Rättigheter för barn som fötts utomlands genom värdmoderskap

Barbro Westerholm har frågat mig om jag överväger någon åtgärd för att stärka rättigheterna för barn som fötts utomlands genom värdmoderskap.

Att alla barn i Sverige har rättsliga företrädare, även barn som har till-kommit genom surrogatmoderskap i utlandet, är viktigt.

Det är också viktigt att reglerna för fastställande av faderskap i internationella förhållanden är effektiva och förutsägbara. När det handlar om att fastställa faderskapet för ett barns genetiska far bör reglerna vara utformade så att eventuella svårigheter att fastställa faderskapet begränsas. Regeringen föreslog därför i propositionen Modernare regler om assisterad befruktning och föräldraskap (prop. 2017/18:155) att socialnämnder och svenska domstolar skulle ges ökade möjligheter att fastställa faderskap enligt svensk lag för den genetiska fadern efter ett surrogatarrangemang i utlandet. Lagändringarna trädde i kraft vid årsskiftet.

Det är för närvarande inte aktuellt att vidta ytterligare lagstiftningsåtgärder som rör ofrivilligt barnlösa som åker utomlands för att få barn genom surrogatmoderskap.

Däremot finns det anledning att ge ökad kunskap till berörda myndigheter om de rättsliga frågor som kan uppkomma vid ett surrogatarrangemang i utlandet och att underlätta myndigheternas arbete med att hantera dessa frågor. Regeringen har därför gett Myndigheten för familjerätt och


föräldraskapsstöd i uppdrag att ta fram och sprida ett kunskapsstöd med det syftet. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 16 december 2019.

Stockholm den 8 maj 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.